Акценти
Начало / Култура / Международен фестивал за музиканти с увреждания се провежда в Плевен

Международен фестивал за музиканти с увреждания се провежда в Плевен

Плевен е домакин на Международен музикален фестивал за музиканти в неравностойно положение. Фестивалът се провежда за втора година, като домакин на първото издание през миналата година е бил Киев.

Инициатор и организатор на международния форум е Вивиан Конехеро, доктор по музика. Самата д-р Конехеро има проблеми със зрението, което провокира инициативността й в подкрепа на музиканти в подобно положение.

В рамките на тазгодишното издание на фестивала на плевенска сцена ще гостуват диригенти и изпълнители, чиято кариера в момента е в САЩ и Канада, но са родени в Куба, Венецуела, Порто Рико, Тайван.

Например Вивиан Конехеро, която ще застане на диригентския пулт, е родена в Куба, но през 1970 г. емигрира в САЩ. Под нейно ръководство Плевенска филхармония ще изпълни увертюра „Хамлет” от Чайковски и увертюра „Танхойзер” от Вагнер.

В групата на вторите цигулки ще се включи Шели Монарес от САЩ. Тя е с намален капацитет на слуха на едното ухо по рождение.

Друг участник във фестивала е родената в Порто Рико, но живееща в САЩ Сондра Нориега. Тя ще дирижира изпълнението на Испанско капричио от Римски-Корсаков. Нориега е с двигателни увреждания и ползва куче водач, за да се справя в ежедневието си.

Същата вечер изява на плевенска сцена ще има още един диригент – Хови Чинг. 33-годишният Чинг е роден в Тайван, но живее в Канада. Той ще дирижира увертюра „Розамунда” от Шуберт и премиерното изпълнение за България на китайската ода „ Огън за червения флаг” на Лу Киминг.

Още едно премиерно изпълнение за България ще прозвучи по време на фестивала – „Аурора Бореалис” на канадския композитор Струбах. На диригентския пулт ще застане родената във Венецуела Силвия Константинидис. Константинидис се занимава с композиране в САЩ и пред плевенска публика тя ще дирижира и едно свое произведение – „Време за оркестър”. Това ще бъде и световната премиера на произведението.

Идеята на фестивала е да подпомогне и поощри изявите на изпълнители, които имат двигателни или други увреждания, споделя Вивиан Конехеро. Нейната идея е международният фестивал да стане традиционен и всяка година да се провежда в различни страни по света и да се даде шанс на все по-голям брой артисти да се включат в него.

Концертът на плевенска сцена ще бъде на 1 юни от 20 часа в зала „Катя Попова”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...