Акценти
Начало / Здравеопазване / Лабораторията за изследване на COVID-19 към Медицинския университет се нуждае от дарителска подкрепа

Лабораторията за изследване на COVID-19 към Медицинския университет се нуждае от дарителска подкрепа

Вирусологичната лаборатория, създадена към Медицински университет – Плевен за изследване на COVID-19, се нуждае от дарителска подкрепа, става ясно от изявление на ректора на висшето училище проф. Славчо Томов.

Лабораторията беше създадена със собствени средства на университета и с подкрепата на дарители. Средствата обаче са изчерпани, а с ръста на заразени в региона  значително се увеличава броят на изследваните проби.  В момента лабораторията изследва между 60 и 80 проби дневно, но това не е пълният й капацитет. „При наличие на тестове за автоматизирана екстракция на нуклеинови киселини, капацитетът би бил много по-голям”, отбелязва проф. Томов. Той уточнява, че съгласувано с Областния кризисен щаб и РЗИ – Плевен, са стартирали мерки, които да обхванат максимален брой контактни на положителните пациенти, но това създава затруднения от финансова гледна точка на лабораторията. Имаме огромна нужда от дарения за лабораторията, за да може да функционира в новата епидемична обстановка, подчертава проф. Томов.

Средства могат да бъдат дарени по банковата сметка на Медицинския университет:

Медицински Университет – Плевен

Банкова сметка : BG98 UBBS 8888 3118 3072 00

КОД НА БАНКАТА : UBBS BGSF

При ОББ АД КЛОН ПЛЕВЕН

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...