Акценти
Начало / Общество / Културен, спортен и развлекателен туризъм ще развиват в село Рибен

Културен, спортен и развлекателен туризъм ще развиват в село Рибен

кон рибен

Разговори за комплексно развитие на културен, спортен и развлекателен туризъм в село Рибен се водят в Община Долна Митрополия, информира на среща с журналисти археологът от Регионалния исторически музей в Плевен Петър Бънов. Той смята, че мястото има сериозен потенциал в бъдеще да се превърне в изключително атрактивен туристически обект. При археологически разкопки на римската пътна станция “Ад Путеа”, намираща се край село Рибен, беше открита безценна варовикова ара, посветена на езическия бог Порон.  Находката е от първата половина на 3 век от Новата ера. До момента това е третата открита ара от целия Античен свят, посветена на бог Поробон, за който археолозите не знаят нищо.

Ара Рибен Бънов

Обектът е изключително интересен и е не по-малко значим от античната крепост „Цари Мали град” до село Белчин. Ако се социализира, той ще привлича много туристи в региона, сигурен е Бънов, който е споделил това и с кмета на Община Долна Митрополия Поля Цоновска. „Чест прави на една такава малка община, че втора поредна година отделя под над 30 хиляди лева за археологическите разкопки на обекта. Миналата година разкопките бяха спасителни, тази година са редовни. Вероятно ще продължат и следващия сезон“, сподели Бънов.

рибен разкопки 2014
Снимка: разкопки 2014, РИМ – Плевен

Той добави, че селото е атрактивно и с конната база, която е реализирана в него, а тя е предпоставка за развитие на спортен и развлекателен туризъм. „Знаете, че конете се използват не само за спорт и развлечение, но и за лечение“, с подели той. Алхеологът добави още, че Рибен ще стане още по-атрактивен, ако се реновира колопистата, която е функционирала там. Екипът археолози от Регионалния исторически музей в Плевен е споделил своите идеи за предлагането на комплексен туристически продукт в село Рибен с ръководството на Община Долна Митрополия, което се стреми да ги направи реалност.

Рибен разкопки 2014
Снимка: РИМ – Плевен

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...