Акценти
Начало / Култура / „Куклената фея” е новата премиера на балетната школа при читалище „Съгласие”

„Куклената фея” е новата премиера на балетната школа при читалище „Съгласие”

Трескава подготовка на поредния балетен спектакъл тече в читалище „Съгласие“. Премиерата на „Куклената фея“ е на 24 април, но ентусиазмът на децата е заразителен, те полагат много усилия и надежди и с трепет очакват поредния си успех. Проектът се осъществява със съдействието на Община Плевен. Хореограф е Маня Николова, сценарият е на Георги Енчев, художник е Иван Велчев – Йово, репетитори – Валя Козовска и Оля Стоянова.

Участие ще вземат възпитаниците на Студиото за класически танци при читалище „Съгласие 1869″, ученици от НУИ „П. Пипков“, актьори от Театралната студия при ДКТ „Иван Радоев“ и брейкъри.

Сценарият е оригинален и не е по либретото на балета „Куклената фея“ от Йозеф Байер, уточни Маня Николова. „Музиката е на Байер, но сценарият е различен, достъпен и поучителен – децата трябва да се грижат за своите играчки, за реда в стаята си, да уважават своите родители и жестовете, които те правят за тях чрез подаръците. Този сценарий ме вдъхнови да измисля хореографията по различен от либретото начин“, сподели Николова. Тя благодари на ръководствата на читалище „Съгласие 1869″, на НУИ „П. Пипков“ и на Театъра за подкрепата при осъществяването на балетния спектакъл.

Пет от участниците тази година са абитуриенти, сред тя е и изпълнителката на главната роля – Куклената фея, Яна Ефтимова. Това означава, че този спектакъл е последният, в който ще имат възможност да се изявят като част от голямото семейство на Балетната школа при читалище „Съгласие“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...