Акценти
Начало / Любопитно / Кукери гониха на Ивановден злите сили в Гулянци

Кукери гониха на Ивановден злите сили в Гулянци

Четири групи кукери обиколиха Гулянци в днешния ден, за да прогонят злите сили. От тъмни зори, с удари на тъпан, викове и екот  на звънци, маскираните влизаха от къща в къща. Ранобудните стопани ги срещаха с отворени порти, греяна ракия и ги даряваха според възможностите си, разказаха от общинската администрация в Гулянци.

По обяд групите се събраха в центъра на града, влязоха в сградата на Общинска администрация и другите институции и фирми, а сетне се впуснаха в бурно надиграване на площада. Зам. – кметът на общината Владимир Дюлгеров поздрави участниците в празника  че пазят традициите на предците ни живи и връчи парични награди на групите. Малки и големи излязоха в мразовития ден, за да станат част от общото веселие по случай Ивановден и да се хванат на хорото редом с кукерите.
Честването на Ивановден по този начин е отколешна традиция в Гулянци. Характерното за района е, че маскираните се наричат освен „кукери” и „луди булки”. Задължителни персонажи в групите са поп, булка и младоженец, мечка, полицай. Костюмите са дело на участниците в празника. Има такива, които са предавани от поколение на поколение десетилетия наред. Вярването е, че с влизането си в дома „лудите булки” прогонват злите сили и духове и за стопаните годината започва на чисто. На особена почит в този ден са имениците. Навремето маскираните са влизали първо в техните къщи и са ги „къпели” ритуално за здраве.

Снимки: Община Гулянци

Следваща Предишна
1001965_Гулянци
12417655_гулянци
1917396_гулянци
10649461_гулянци
12418108_гулянци
12507310_гулянци
12522994_гулянци
Следваща Предишна

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...