Акценти
Начало / Култура / Кукери гониха злите сили в Червен бряг

Кукери гониха злите сили в Червен бряг

IMG_7999

Празник на маскарадните игри и забавления се състоя за втора поредна година в Червен бряг, информират от пресцентъра на местната администрация. Кукерската фиеста се случи в навечерието на Месни Заговезни – 22 февруари. Тя се организира от Фолклорен танцов клуб „Хайде на хорото” по идея на ръководителя му Емилия Тилова и със съдействието на НЧ „Н. Й. Вапцаров 1908” г – Червен бряг, както и с подкрепата на Общината и редица местни фирми и частни спомоществуватели.

Гости на празника бяха 45 участници от кукерския състав при НЧ „Васил Левски 1927”, квартал „Сушица” – град Карлово.

Малките танцьори от Детската танцова школа при СОУ „Д-р Петър Берон” дадоха начало на празника. Представителната детска формация „Хайде на хорото” изпълни Черкезко северняшко хоро, към което скоро се присъединиха и големите танцьори от едноименния местен клуб. Магията на народните танци увличаше с вихрено вълшебство публиката, която с радост аплодираше всеки следващ танц и не спираше да тактува под влашките ритми на „Ширата”, шопското „Витаново”, тракийското „Панагюрско хоро”, „Чичовото”, последвано от още едно шопско „Петрунино”. След това площадът се изпълни интересни костюми и пречистващия звън на чанове и хлопки. Така карловци демонстрираха сблъсъка между добрите и злите духове в природата, персонифицирани като „белодрешковци” (белогаши) и „баджаци” (чернодрешковци).

IMG_8073

Старчовските игри (така се наричат в Сушица кукерските танци) олицетворяват завършека на зимата и идването на пролетта. Този старинен народен обичай, съхранен от векове, е запазен в автентичен вид и до днес. В основата на игрите е залегнало езическото преклонение пред злите сили в природата и тяхното омилостивяване, но постепенно този елемент изчезва, за да се превърнат те в едно чисто народно представление с голяма доза театралност и зрелищност. Всичко това имаха възможност да видят присъстващите на площада – и диалог, и пантомима, и разиграване на сценки, и танц.

При звука на първите звънци в карловския край хората казват: „Хлопки дрън – декело вън!“, което ще рече, че щом зазвънят кукерите, идва време за оран и за полска работа, т.е. скоро ще пукне пролетта. Така кукерските хлопки в съботния ден станаха пролетните предвестници и в Червен бряг.

Последвна нова серия народни ритми, този път в изпълнение на Койнарската духова музика и още автентични северняшки танци – „Костенско”, което неусетно се преля в традиционното „Пайдушко хоро”, „Ганкино”, както и „Гъмзовата”, с елементи на „Криво северняшко хоро”.

А на финала ръководителят на Клуба Емилия Тилова призова всички на хорото, защото само така щяла да подейства пречистваща сила на доброто.

Снимки: Интернет

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...