Акценти
Начало / Любопитно / Кукери гониха злите сили в Гиген

Кукери гониха злите сили в Гиген

deca

Традиционният кукерски празник за Ивановден (по стар стил) се състоя в село Гиген вчера. Негов традиционен организатор е Иван Минков, секретар на местното читалище „Искра” и дългогодишен ръководител на танцови ансамбли при читалището.

Празникът се отбелязва на 20 януари и е неотменен от години. Така наречените “мечкари” тръгнаха да гонят злите сили от къща на къща в ранни зори. Маскираните танцуваха под звуците на уникалното Мечкарско хоро, което е в ритъм пет осми, с втори удължен такт. Персонажите в групите са двама “старци” и две “булки”, които задължително са придружени от музиканти с тъпан, барабан, кларинет. Много интересни са костюмите на “мечкарите” – автентични народни носии, типични за този край на България, с маски на лицата и ръчно изработен накит – „курбулец”, който украсява главите на „булките”.

deca3

Около 15 групи се включиха тази година в кукерския обичай. Обиколката им, която не пропусна и местната власт, завърши с най-динамичния момент – надиграването на площада пред огромно множество от хора. Изпълненията на всяка група бяха оценени от жури с председател доц. Георги Хинов, художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци. На първо място беше класирана групата на Сашо с прозвището Шеко, която получи 100 лева. По две групи бяха класирани на второ и трето място, като те също получиха парични награди. В кукерския празник се включиха и малчугани, които журито поощри с по 10 лева. Всички участвали в празника групи бяха наградени със символичните 30 лева и няколко литра червено вино.

deca2

Журито оценяваше ритмичността на изпълнителите, автентичността и живописността на костюмите, танците и оркестрите. Празникът завърши с весело хоро.

Снимки: Мариета Димитрова

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...