Акценти
Начало / Култура / Катя Попова – едно божествено създание

Катя Попова – едно божествено създание

Катя Попова

Днес се навършват 90 години от рождението на българската оперна прима Катя Попова. Самолетна катастрофа прекършва живота й твърде рано, но тя оставя след себе си достатъчно, за да остане незабравима.

„Катя Попова беше изключително, божествено създание”, спомня си диригентът и композиторът Ванко Найденов, който повече от 20 години е бил диригент на техеранския радиооркестър. Като млад музикант той е имал щастието да се срещне в Плевен с Катя Попова и тези срещи са останали в спомите му завинаги. „Бог й беше дал всичко – красота, аристократична осанка, тя вървеше като кралица. Кралица беше и в театъра. Спомням си как всички със затаен дъх следяха това божествено създание, когато Катя Попова идваше за репетиция с филхармонията”, спомня си той и допълва, че в спомените му тя е съвършена.

Катя Попова е сред първите оперни изпълнители, които понасят славата на българските гласове по световните сцени, заедно с Димитър Узунов и Николай Гяуров.

Дебютът й е на сцената на Софийската опера на 3 ноември 1947 г. в ролята на Есмералда в операта „Продадена невеста” от Сметана. След специализация в Балшой театър, следват гастроли с централни партии в опери на Гуно, Пучини, Масне, Чайковски в Балшой театър, Гранд опера, Опера комик, в оперни театри в Белград, Нови Сад, Скопие, Прага, Виена, Атина, Ленинград, Киев, Одеса, Свердловск.

По повод 90-годишнината на Катя Попова в Регионалния исторически музей в Плевен е подредена изложба с рядко показвани лични вещи на оперната прима и всеки ден тази седмица, от 14 до 16 часа, ще се прожектира филм, разказващ за живота й. Утре, 23 януари, от 17.30 часа в Регионална библиотека „Христо Смирненски” ще има вечер, посветена на Катя Попова. Тя ще премине под мотото „Един живот, отдаден на музиката”.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...