Акценти
Начало / Образование / КТ „Подкрепа” предлага 80 млн. лв. да бъдат пренасочени за увеличение на учителските заплати

КТ „Подкрепа” предлага 80 млн. лв. да бъдат пренасочени за увеличение на учителските заплати

синдикат "Образование"_среща
Снимка: архив infopleven

От КТ „Подкрепа“  са предложили на премиера Пламен Орешарски допълнително да бъдат насочени 80 милиона лева  в системата на образованието, като парите ще се използват за увеличение на учителските заплати  с 8%. Това съобщи на пресконференция днес в Плевен Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

В резултат от увеличения ръст на БВП в бюджета има 80 млн. лв. в повече и ние настояваме този ресурс да бъде насочен приоритетно към образованието, обясни Петров. От синдиката настояват 5% от тези допълнителни средства да отидат за величение на единните разходни стандарти за училищата и детските градини и 8% – за увеличение на работните заплати в сферата на образованието. Това ще мотивира педагогическите специалисти, учители и директори да се квалифицират и работят допълнително и качествено с децата и учениците, подчерта Юлиян Петров.

По думите му българският учител е в дъното на таблицата по заплати в Европа. В тази негативна класация българските учители убедително водят дори своите колеги от Румъния и са безкрайно далече от учителите от Люксембург и Лихтенщайн, коментира председателят на синдикат „Образование”.

„Едва ли има институция, която да не разбира, че сме изправени пред критичната права за бързо и ефективно справяне с дълбоката криза в българското училище. В противен случай сривът ще стане неуправляем и трудно решим”, каза той и допълни, че предложението им ще бъде отстоявано и от министъра на образованието – проф. Анелия Клисарова  и от проф. Ваня Добрева, председател на комисията по образование в българския парламент.

От синдиката настояват още за въвеждане на рамка на действие на делегираните бюджети в училище, които вече спъват развитието на системата. При въвеждането им имаше ръст в учителските заплати, но през последните 2-3 години  заплатите започнаха значително да изостават, посочи Петров.  Друго синдикално искане е заплатите на директорите и на учителите да бъдат отвързани от делегираните бюджети, защото сега се получавало така, че капиталовите ремонти в училищата са за сметка на заплатите на преподавателите. Ако това стане, ще се даде възможност на учителите да работят за обучението, но и за възпитанието на децата, което е особено важна дейност за учителя, която в момента е останала на по-заден план.

Според синдикалиста до 3-4 години в страната ще се усети голям глад за учители, тъй като тогава се очаква да се пенсионират много от сега работещите. В същото време младите не желаят да се захващат с учителската професия, а тези, които влизат в системата са без трудов стаж.

В момента в страната има малко над 87 000 учители.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...