Акценти
Начало / Политика / Кръгла маса за възстановяване на Висшето военновъздушно училище инициира Найден Зеленогорски

Кръгла маса за възстановяване на Висшето военновъздушно училище инициира Найден Зеленогорски

Инициатива за провеждане на кръгла маса за възстановяване на Висшия военновъздушен училище в Долна Митрополия започва народният представител Найден Зеленогроски. Въпросът за възстановяването на училище, който в момента съществува като Факултет „Авиационен” към НВУ „Васил Левски” – Велико Търново, бе повдигнат от депутата преди година отново в пресклуба на БТА в Плевен. Тогава заместник-председателят на Движение „България на гражданите” Найден Зеленогорски сподели, че ще се проведат срещи с депутати, за да получи и тяхната подкрепа. Към днешна дата разговори са проведени и  с министъра на отбраната Николай Ненчев, както и с началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов. И двамата са изказали своето положително мнение по въпроса за възстановяването на висшето учебно заведение.

На кръглата маса ще бъдат поканени министри, депутати, бивши възпитаници на учебното заведение. На срещата ще бъдат представени идеи, мнения, разчети, примери за стойността да се реализира начинанието. Зеленогорски изказа своята надежда кръглата маса да се проведе през юни или юли – преди края на политическия сезон, за да може при положителен резултат от срещата да се подготви всичко нужно за новия бюджет.

Найден Зеленогорски подчерта, че значително ще се подобри материално-техническата база и качеството на обучение, ако университетът бъде възстановен. По негови думи в момента подготовката не е на нужното ниво. Идеята е до пет години в страната ни да има нови самолети, но може да се окаже, че пилотите ни са неподготвени за да ги управляват. От друга страна повечето пилоти са в предпенсионна възраст и съвсем скоро техният недостиг ще бъде осезаем. Зеленогорски допълни, че привличайки студенти, това ще се отрази положително в демографско отношение на областта и именно това е един от начините за справяне с демографската криза. „В рамките на този мандат трябва да успеем да възстановим висшето училище. Проблемът с обезлюдяването се бори по този начин – разкриване на университети и привличане на  „млада кръв“, която може да остане тук после. Ако не го направим сега, няма да го направим никога“, коментира депутатът.

Зеленогорски обясни, че има подкрепата на кмета на Плевен и на областния управител. Утре предстои среща и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Той изрази надеждата си, че политическите сили ще се обединят отново, така както направиха за разкриването на факултет по фармация в Медицински университет – Плевен и за отпускането на държавната помощ за МГ „Гео Милев” и НУ „Патриарх Евтимий” в Плевен.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...