Начало / Общество / Кратък филм за гробовете на дойранските защитници представиха в Регионалния музей в Плевен

Кратък филм за гробовете на дойранските защитници представиха в Регионалния музей в Плевен

По повод 100 годишнината от участието на 9-та пехотна Плевенска дивизия в Първата световна война в Регионалния исторически музей – Плевен се състоя презентация на тема „Дойранските защитници излизат от забравата“. Нейни автори са Станимир Няголов и Теодор Масов.

Презентацията обобщи резултати от експедициите на двамата, проведени през 2014 г. и 2016 г. до град Дойран и околностите му.

Целта на експедициите е била издирване на гробища на загинали българи в Дойранската епопея (1916 – 1918 г.). А поводът за първата от тях тръгва от едно Свидетелство за народна признателност, което принадлежало на прадядото на Станимир Няголов. Двамата представиха снимки на паметниците на българи, загинали във войната, разрушени бункери, характерни укрепления и съоръжения и гробове, „разказващи за героизма на нашите защитници“.

В презентацията бяха представени участъци около Дойран, на територията на които са открити множество български гробове. Една част от паметните плочи са разрушени, а костите от гробовете – разхвърляни. Според Станимир Няголов и Теодор Масов е правен целенасочен опит българската следа да бъде заличена. На откритите гробове двамата мъже са поставили предварително подготвени дървени кръстове.

След края на презентацията двамата дариха на Регионален исторически музей – Плевен фрагменти от паметниците на загиналите, направени от камък и цимент.

Нели Средкова

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...