Акценти
Начало / Последни новини / Днес е Голяма Задушница!

Днес е Голяма Задушница!

Задушница преди Великия пост е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година. В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в памет на мъртвите.

За помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокой на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните.  На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души“.

Утре, неделя, на  Месни заговезни, с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя (Сирни заговезни), която е следващата неделя.

Какво се прави и какво не се прави на Задушница

По наложена традиция, на Задушница се ходи в петък след обяд или в събота, но християните гледат до обяд да обиколят гробовете на близките си.

Можете да приготвите или купите всякакви храни за подаване. Когато раздавате от храната казвате „Вземете за Бог да прости …” и изброявате имената на близките ви покойници. Когато вземате подавка, отговаряте само „Бог да прости!”.

Когато на Задушница се ходи на гробища, не се поздравява с „Добър ден!“ или със „Здравей!“. Казва се вместо поздрав „Бог да прости!” и се отговаря „Бог да прости!” както след Великден поздравът е „Христос Воскресе!” и се отговаря „Воистина Воскресе!”

Не забравяйте да оставите от храната и на самия гроб!

Ако нямате възможност да отидете на гробища, тогава можете само да минете през църква днес, да запалите свещи, да занесете храна и да я раздадете в църквата за „Бог да прости!”

На Задушница, както на всеки голям празник, не се върши домакинска работа – пране, чистене, шиене, плетене, подстригване и други. Само се приготвя храна.

За обяд можете да се съберете с близки, приятели и познати за вечеря или обяд за „Бог да прости!”. Преди да започнете да се храните запалете свещ, прочетете някоя молитва за починалите и отделете храна в отделна чиния за покойниците.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...