Акценти
Начало / Общество / Красимир Каракачанов: Много често България е представяна негативно в чужбина, но нашите институции мълчат

Красимир Каракачанов: Много често България е представяна негативно в чужбина, но нашите институции мълчат

Големият проблем е, че през последните 25 години често България е представяна негативно в чужбина с откровени лъжи, но българските институции мълчат. Това коментира плевенският народен представител и зам.-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов при представянето снощи в Плевен на книгата „Пътят на труповете от Плевен до Бристол”.

Книгата е научно разследване по повод излязлата през 2012 г. книга „Турците в България”, в която се разпространява историческата лъжа, че труповете на турците, загинали в битката за Плевен по време на Руско-турската война, били изкопани от българските власти и продадени на фабрика в английския град Бристол за тор. Това провокира учени от БАН да се заемат с проучване, със запитвания до английското посолство, до политически и научни институции, и установяват, че това е лъжа. „Но тази лъжа, публикувана в книга, издадена на български и английски език, след това попада в някои енциклопедии в Европа. Тези учени имаха доблестта да работят повече от една година и да издадат  книга, в която изобличават лъжата. Защото една лъжа, ако я премълчиш или повториш няколко пъти, тя става истина”, каза Каракачанов и отбеляза, че това не е първият и единствен случай, в който България се клевети абсолютно неоснователно. За съжаление шум вдигат медиите или някои учени, но не и българските институции, каза той.

IMG_0869учени-книга

Снощи на среща с плевенските читатели беше издателят на книгата Димитър Димитров и част от екипа учени, работили върху нея, между които проф. д-р Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания на БАН, провел научното разследване. Българската историография трябва да започне да опровергава огромното количество антибългарски фалшификати, които ежедневно се тиражират, подчерта той.

„Пътят на труповете от Плевен до Бристол” беше представена в Плевен по покана на народният представител Васил Антонов.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...