Акценти
Начало / Общество / Година след зверската катастрофа край Луковит кръщават официално розата на Цвети

Година след зверската катастрофа край Луковит кръщават официално розата на Цвети

В края на тази седмица розата на Цвети ще получи официално името „Цветелина Романтика“, информират от Сдружение „Справедливост“. Подобно събитие се случва за пръв път на територията на страната ни. Цветелина бе една от загиналите трима 20-годишни студенти в катастрофата на 5.05.2014 г. до Луковит. В зверския сблъсък своя земен път завършиха Цветелина Таслакова, Владислав Горанов и Николай Менков. Убиецът на младежите, които са пътували към град София за изпит по конституционно право, е 30-годишният Хуриет Сюлейманов, който никога не е притежавал свидетелство за правоуправление, осъждан е 12 пъти, лежал е в затвора и има над 90 криминални заявителски материала. Към момента убиецът на децата не е осъден за това си престъпление.

катастрофа Луковит
Кръщаването на розата ще се извърши на 13 юни от 15.30 часа в Актовата зала на Община Плевен. Домакин на събитието ще бъде кмета на Община Плевен проф. д-р. Димитър Стойков, а участие в него ще вземат председателят на Народното събрание Цецка Цачева, областният управител на Плевен Ралица Добрева, председателят на Общински съвет – Плевен Дарин Ангелов, както и много гости и приятели на семействата на загиналите.
Името на розата „Цветелина Романтика“ е подарък от световния производител на рози „Мейланд Франция“. Розата на Цвети стана символ на любовта и се превърна в знак за останалите живи деца, че те имат шанс да променят живота, да продължат по нов път, че справедливост ще има, че следва да се живее с чест и достойнство.
На 2.12.2014 г. в Плевен в памет на загиналите деца бяха засадени първите 100 рози „Цветелина Романтика“, а мястото беше наречено „Алеята на Цвети”. Хиляди прекрасни Цветелинки бяха засадени и в много градини на територията на цялата страна.
Средства от продажбата на розата подпомагат пострадали в ПТП.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...