Акценти
Начало / Политика / Красимир Каракачанов: Избори през декември, ДПС се нуждае от политическа диета

Красимир Каракачанов: Избори през декември, ДПС се нуждае от политическа диета

Каракачанов Поповски

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов се присъедини към предпочитанията на лидера на ДПС Лютви Местан, че предсрочни парламентарни избори трябва да се проведат в началото на месец  декември тази година. И една от основните цели на тези избори е ДПС да бъде поставена на политическа диета, тъй като през последните години преяде с власт, заяви на пресконференция днес в Плевен баш воеводата. Предсрочните избори са необходими и защото резултатите от евровота показаха, че „Атака” няма място в парламента, добави пък местният лидер на ВМРО – д-р Калин Поповски.

Каракачанов припомни, че те още на 26 май са направили заявка за предсрочни парламентарни избори до края на годината. Причината е в ниския рейтинг на правителството и защото то се доминира от кадри на ДПС, обясни Каракачанов и допълни, че преди предсрочния вот  основните политически сили трябва да се съберат и да очертаят основните приоритети  пред новото правителство. Като изброи, че това са демографската катастрофа, здравеопазването, политиката на доходите, корупцията  в страната и битката с монополите.

Той е категоричен още, че политическите сили трябва да определят и състава на служебния кабинет, който ще подготви предсрочните парламентарни избори, а не президентът. „Обществото няма доверие в безпристрастността на сегашния президент, който не показва характер. Затова служебното правителство трябва да е плод на политически консенсус, а не резултат от заиграване с определени икономически кръгове или определена политическа сила”, каза Каракачанов.

Според Каракачанов преференциалният вот трябва да се запази. Причината за грешките с преференцията той вижда единствено в недостатъчното обяснение от страна на ЦИК.

Националният и областният лидер на ВМРО отчетоха постигнатите резултати от коалицията между ББЦ-ВМРО-Гергьовден на европейските избори, като подчертаха че са трета политическа сила в област Плевен. Дори резултатите в област Плевен са с 4% по-високи от тези в национален мащаб, изтъкна Каракачанов, като допълни, че това е добра основа, върху която ще надграждат с амбицията да изпреварят по резултат БСП на следващите избори. По думите на Каракачанов няма причина на тях да не се явят в същата коалиция, която е изградена на принципи, а не на конюнктурни завои от страна на ВМРО.

На пресконференцията бяха изнесени данни, които показват, че в областта за коалицията са подадени 2 300 преференциални гласове, от които 1 120 са за втория в листата Ангел Джамбазки, 1 005 са за водача Николай Бареков, 160 за Красимир Каракачанов, който е на 17-та позиция. Друга любопитна подробност е, че от гласувалите 1 200 българи в Македония, 92% от тях са подкрепили коалицията им. А близо 100% от преференциалните гласове са за Джамбазки.

Що се отнася до това в коя група на Европарламента ще застанат двамата депутати на коалицията, Каракачанов обяви, че Николай Бареков вече е водил разговори в Брюксел и почти е сигурно, че двамата с Джамбазки ще се присъединят към групата на консерваторите.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...