Акценти
Начало / Общество / Край оброчен камък почетоха Свети Илия в Червен бряг

Край оброчен камък почетоха Свети Илия в Червен бряг

С традиционния вече за Червен бряг оброк бе почетен Свети Илия. С вярата, че възстановения преди близо 15 години оброк е помогнал да ги задминат бедствия, градушки и водни стихии, червенобрежани и тази година отдадоха дължимото на Светеца закрилник.
По отколешна традиция на Илинден хората се събират в местността „Езерото”, в околностите на Червен бряг, където през средновековието първите заселници основали селището Добролък. Запазен днес е единствено оброчният камък, като свидетелство за неизменната традиция в този край да се почита небесния господар на мълниите. С курбан и благодарствен молебен жителите на Червен бряг отново честваха Свети Пророк Илия.
Местният свещеник отец Красимир Лазаров благослови курбана и поръси за здраве всички присъстващи, като пожела Божията благодат да споходи всеки дом и семейство. „Нека със застъпничеството на Пророк Св. Илия, Господ ни подкрепя в трудни моменти, за да можем да градим един по-хубав живот”, каза свещеникът и увери, че молитвите му ще бъдат чути, защото жителите на Червен бряг си имат двама светци за закрилници – единият почитан на Илинден, а другият – Св. Софроний Врачански, чието име носи местната църква.
Общинският съветник, Илиян Георгиев, поздрави всички именници и разказа любопитни сведения от предисторията на оброка в този край. Той припомни, че някога празника се е организирал само с волни дарения от червенобрежани, когато всяка къща е участвала със скромна лепта, за да се направи курбана. В наше време цялата организация на събитието се поема от Общината, подпомогната от местни фирми и граждани. Кметът на Общината, Павлин Фильовски, също приветства присъстващите и хората, допринесли в голяма степен за възстановяването на хубавата традиция. Той изрази и своята увереност, че участието на много млади хора в празника означава, че тя ще бъде продължена и съхранена за поколенията.
С песенен поздрав от Вокална група „Росна китка” при Обединена общинска организация на хората с увреждания започна народното веселие. За вкусната курбан чорба и бобената яхния заслужени благодарности получиха майстор готвачите от Домашния социален патронаж. С песни и хора продължи веселието, а първите от тях бяха поздрав за дарителите, с чиято подкрепа бе организиран тазгодишния курбан.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...