Начало / Здравеопазване / Край на димящите цигари в кафенета и офиси

Край на димящите цигари в кафенета и офиси

От днес влиза в сила забраната да се пуши в заведения, нощни барове и офиси. Забраната за пушене важи и за стадиони, спортни площадки, летни театри. Ограничения се въвеждат и за пушене в близост до училища, детски ясли и градини, детски площадки и на всякакви мероприятия с деца на открито.

Пушачите, които не спазват въведените ограничения, ще бъдат глобявани  от 300 до 500 лева. При повторно нарушение, санкцията скача от 500 до 1000 лева. Солидарна отговорност ще носи и собственикът на заведение, в което се пуши. Първоначалната глоба за него е в размер от 3000 до 5000 лева. При повторно нарушение той ще трябва да плати сума от 5000 до 10 000 лева.

Инспектори от регионалните здравни инспекции в цялата страна тръгват на проверки за спазване на ограничителния режим за пушене на обществени места. Първоначално инспекторите ще предупреждават пушачите, че са в нарушение. Едва тогава ще се пристъпва към санкциониране, ако пушачът демонстративно откаже да загаси цигарата си.

Промените в Закона за здравето, с които се въведе забраната за пушене на закрити обществени места, спортни обекти и детски площадки, бяха приети от парламента на 17 май тази година.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...