Начало / Култура / Краеведи от Плевенско се събраха на първа научна конференция

Краеведи от Плевенско се събраха на първа научна конференция

“Плевен и Плевенският край – минало, традиции, духовност” е темата на провеждащата се днес първа по рода си краеведска научна конференция в града. Инициативата за това е на Дружество “Краезнание” Плевен, а съорганизатори са Регионална библиотека “Христо Смирненски”, Регионален исторически музей и Военноисторически музеи Плевен. Научен ръководител на инициативата е ст.н.с. доц. д-р Ани Златева от Института по история на БАН.

Радостно е, че активността на краеведите е толкова голяма и за днешното събитие са получени цели 32 доклада – колкото е обемът не на една, а на две конференции, каза Петко Дилков, председател на УС на на Дружество “Краезнание” Плевен. И обяви намерение материалите от форума днес да бъдат издадени в специален сборник.

Гост на инициативата беше Йонита Иванова, началник отдел “Образование и култура” в Община Плевен, която подчерта, че изследвайки и опознавайки родния си край, популяризирайки това знание, ние ще покажем осъзнатата си идентичност на българи и плевенчани пред света. Тази осъзнатост ще ни даде увереност, че в Европа и света сме значими, но първо трябва да станем значими за нас самите като българи.

Без вашата помощ, без вашите краеведчески изследвания не бихме могли да намерим онези неща, които понякога ни липсват в мозайката и стават едно неопровержимо доказателство за правотата на цялостните изследвания на българските историци, се обърна към краеведите доц. д-р Ани Златева. По думите й, прозорецът на Плевен към Европа е отдавна отворен, защото Плевен е градът, който дава изключително много на България в културно и стопанско отношение. Още италианският творец Жорж Нурижан в своята книга “100 града ме слушаха” дава характеристика на повечето от градовете в страната ни след националната катастрофа 1919 год. Отговаря на въпросите какво представляват градовете, какво крие народът и хората в града, как те се отнасят към проблемите на държавата и най-вече иска ли България да живее след националната катастрофа или не иска. Описвайки региона, Нурижан казва: да, Плевен иска да живее.

По време на конференцията във фоайето на библиотеката е експонирана изложба на книги – селищни проучвания за Плевен и Плевенския край, чиито автори са членове на Дружество “Краезнание” Плевен. Книгите са притежание на Регионална библиотека “Христо Смирненски” Плевен, а изложбата ще остане до края на седмицата.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...