Акценти
Начало / Образование / Копие на бюста на Цветан Спасов поставят в двора на едноименната прогимназия в Плевен

Копие на бюста на Цветан Спасов поставят в двора на едноименната прогимназия в Плевен

Мястото, на което ще бъде поставен бюст-паметникът на Цветан Спасов

Копие на бронзовия бюст-паметник на поета Цветан Спасов ще поставят в двора на едноименната прогимназия в Плевен, каза за infopleven директорката Лилия Маринова. В момента то се изработва във Велико Търново. Оригиналът пък ще заеме почетно място в Актовата зала на училището.

Проектът стартира след решение на общинските съветници в града. Той предвижда паметният знак да се извисява в интересен зелен кът с пейки за отдих в двора на учебното заведение. Предвиденото петно за облагородяване години наред е заето от частни лица, но ръководството на училището успява да си върне собствеността, добави Маринова.

Идеята за проекта датира от две години и среща пълната подкрепа и на Училищното настоятелство. „Открихме бюста на нашия патрон -българския поет, публицист и революционер Цветан Спасов, захвърлен в Регионалния исторически музей в Плевен и си го прибрахме. Тъй като е бронзов, той няма да бъде изложен на открито, а ще бъде поставен в сградата на училището”, информира още  директорката на школото.

Предвижда се официалното откриване на интересното пространство да се състои на 1 ноември, когато отбелязваме 94 години от рождението на твореца.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...