Акценти
Начало / Общество / Контролирано изпускат язовир ”Кайлъка” и „Тотлебенов вал”

Контролирано изпускат язовир ”Кайлъка” и „Тотлебенов вал”

80% от обемите на двата язовира над Плевен – „Кайлъка”, известен като Големия язовир, и „Тотлебенов вал”, са запълнени.Затова е започнало котролираното им изпускане за намаляване на обемите им до препоръчителните 75%. Това съобщи пред журналисти областният управител Иван Новкиришки.

Язовир „Кайлъка”, чийто обем е 1 млн. куб.м, попада в групата на високорисковите, заради голямото си водосборище и близостта си до Плевен. Ето защо постоянно се следи и нивото на язовирите „Тученица” – 1и 2, които са горестоящи над язовир „Кайлъка”. В момента  „Тученица – 1” (Сини вир) е запълнен на около 50% и е издадено предписание завиряването му да не преминава кота 2 метра от преливника. Другият тученишки язовир е празен.

Близо 100 са язовирите на територията на област Плевен, като 26 от тях се водят потенциално опасни. От тях 14 са общинска собственост, а 16 са държавни и се стопанисват от „Напоителни системи”.  Всички те са проверени и са издадени констативни протоколи от проверките. Продължава да е проблемен язовир „Николаево – 5”, намиращ се в близост до хижа „Липите”. През 2010 г. преливника на язовира беше разрушен и се наложи аварийното му възстановяване, но само частично. В момента само 30% от обема на язовира е запълнен и основният му изпускател е отворен, за да не се допусне критично покачване на водите му. С изключение на двата язовира в Кайлъка, всички рискови язовири са запълнени до 60% от капацитета им, което означава, че разполагат с голям резервен обем.  Всички общински язовири са с постоянно отворени изпускателни клапи, за да се контролира нивото на водата в тях.

Според инж. Надя Коцева, инспектор инженерна защита към  ОУ „Пожарна  безопасност и защита на населението” – Плевен в областта по-сериозна опасност за наводнения крият дигите по поречието на реките. Констатирани са 27 опасни участъци по дигите на Искър, Вит, Осъм и Дунав. Като част от тях са разрушени при големите наводнения през 2005 г. и все още не са възстановени.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...