Акценти
Начало / Образование / Тържествено отбелязаха Празника на Медицинския университет

Тържествено отбелязаха Празника на Медицинския университет

Троен празник отбелязаха днес в Медицински университет – Плевен – рожденият ден на университета, 65-тата годишнина от основаването на Медицинския колеж и връчването на първото в историята на висшето училище звание „почетен ректор”.

почетен ректор

То беше връчено на проф. Григор Горчев  от сегашният ректор проф. Славчо Томов. „С връчване на първото по рода си за нашата Алма Матер звание „Почетен ректор” ние отдаваме дължимото признание към предходното ръководство на университета в лицето на проф. Горчев. Той и неговият екип изградиха и утвърдиха авторитета на Медицинския университет като съвременен образователен и научен център”, каза при връчването на почетното звание проф. Томов.

Приемайки отличието, проф. Горчев изтъкна увереността си, че висшето училище е на правилен път и му  предстоят нови, съществени проекти. Той пожела на академичното ръководство да работи все така екипно, защото те са „стълба на висшето училище”. Смисълът на успеха е екипността, а не противопоставянето, каза проф. Горчев.

По тази причина той отстъпи малко от протокола и се обърна първо към колегите си с благодарност за доверието и за съвместната работа и след това благодари на специалните гости на тържеството, между които бяха зам.-министърът на образованието доц. Атанаска Тенева, кмета проф. Димитър Стойков, зам.-областният управител Енгин Кючуков, представители на висши училища в страната, директори на лечебни заведения в Плевен.

Както на всеки празник,  беше направена равносметка на постигнатото през годините. В момента в университета се обучават 1 672 студенти по 11 специалности. Българските студенти са 1 370, а 312 са чуждестранните студенти. Към днешна дата университетът може да се похвали с академичен състав от 75 доценти и 18 професори, защитени са 59 дисертационни труда за придобиване на образователната и научна степен „доктор” и 16 за научната степен „доктор на науките”. „Ние сме наследници на академични традиции с близо 40-годишна история, на поколение всеотдайни преподаватели и видни ръководители, което ни задължава да знаем и помним историята на нашия университет”, подчерта ректорът проф. Томов и допълни, че трябва да са горди, че са част от академичната общност  на първото медицинско училище в града – Медицинския колеж, който  от  2007 г. е в структурата на университета.  Своята годишнина днес колежът заслужено отбелязва на празника на университета, защото основите на медицинското образование, които неговите преподаватели полагат в града, вливат мощен поток от знания, умения и опит в академичното тяло на висшето училище.

Гостите и академичната общност бяха запознати с историята на Медицински колеж.   След което бяха връчени плакети за заслуги към Медицински колеж – Плевен на бивши директори на колежа, както и на дългогодишни преподаватели.

Официалната част на празника завърши с награждаване на представители на академичната общност, които през изминалата академична година са  придобили по-висока академична степен или са заели по-висока академична длъжност.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...