Акценти
Начало / Общество / Консултативен съвет по транспорта свиква Община Плевен

Консултативен съвет по транспорта свиква Община Плевен

На 17 юли Община Плевен свиква консутативен съвет по транспорта, на който ще бъде обсъден изготвеният проект на План за устойчива градска мобилност на Плевен за периода 2015-2025 г.

Общата цел на изработения документ е транспортната система на Плевен да се развие като устойчива във времето, интегрирана, основана на модерни технологии, лесна за ползване и осигуряваща придвижване без ограничения.

От Община Плевен са обособили  десет основни направления за целенасочено въздействие, което да осигури развитие на системата за градски транспорт. На първо място е поставено изискването за достъпност на градския транспорт, за да отговаря на основните нужди на всички ползватели и да съответства на различните поребности от услуги за мобилност и транспорт на гражданите и бизнеса. Акцент се поставя също върху подобряване безопасността и сигурността на движението, повишаване на привлекателността на граддката среда, както и върху намаляване замърсяването на въздуха и шума, и на потреблението на енергия.

В Плана за устойчива градска мобилност са очертани и приоритетите и мерките за тяхното постигане.

Като приоритет номер 1 е посочено повишаването на функционалните възможности на общинската транспортната система. За целта е необходимо да се подобри техническото състояние и експлоатационните качества на транспортната инфраструктура,  играждане на енергоефективно улично осветление с интелигентна система за управление, пдобряване на планирането.

Вторият приоритет е свързан с налагане на енергоефективни и природосъобразни  форми на придвижване в градските зони и прилежащите територии чрез развитие на екологичен и модерен обществен транспорт. Залага се на повишаване дела на велотранспорта и преминаване към икономичен и щадящ околната среда немасов обществен транспорт. Важно е също да се осигури и спокойно и безопасно придвижване пеша.

Подобряване на управлението на градския транспорт и трафика е определен като трети приоритет. За реализирането му е необходимо разширяване приложението на Интелигентни транспортни системи, промяна на паркинг-модела, намаляване плътността на трафика.

На четвърто място като приоритет е поставено провеждането на информационни кампании и въвеждане на обучение по градска мобилност, за да се повиши културата на градската мобилност.

На предстоящия консултативен съвет ще бъде обсъден публично проекта на документа и ще бъдат набрани още идеи за осъществяването на определени инициативи по предложения на всички заинтересовани страни –организации и институции от държавния, частния и обществения сектори.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...