Акценти
Начало / Образование / Конкурс за отбори по роботика в училище организира ФРГИ

Конкурс за отбори по роботика в училище организира ФРГИ

Фондация „Работилница за граждански инициативи“ обяви днес стартът на конкурс за учители, които да създадат отбори по роботика в училищата където преподават.

В конкурса могат да кандидатстват учители от цялата страна, като се работи в екип от двама учители, които преподават в едно и също училище . Всички одобрени кандидати ще получат пълна подкрепа при сформирането на отбор по роботика, затова няма ограничения към специалността на преподавателя.

Конкурсът се реализира по програма „Роботика за България“ на SAP Labs България и Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Програмата подпомага учители, които желаят да развият уменията си като ментори, създаването на отбори по роботика в училищата по концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League, както и развиването на умения сред учениците в областта на науката и технологиите и работата в екип чрез практически занимания.

Избраните менторски екипи от по двама учители имат ангажимент да изградят поне един отбор от съответното училище. Всички ментори ще  получат специализирано онлайн обучение, както и 6-месечна онлайн подкрепа относно правилата на  състезанието First Lego League. Програмата осигурява обoрудване за дейността на един отбор – комплект Lego с програмируем модул Mindstorm educations 45544 и  състезателнo поле. Освен това, отборите получават възможност да участват на финалния фестивал в София, при отлично представяне на междинните онлайн етапи.

Участието в конкурса става чрез изпращане на попълнени документи за кандидатстване на електронен адрес: [email protected] до 29 октомври 2016 г. Необходимите документи, както и указания за кандидатстване ще откриете тук.

Програма „Роботика за България“ стартира през учебната 2015-2016 г. с общо 17 менторски екипа от по двама учители, които създадоха отбори по роботика. Всички 34 ментори участваха в различни обучения и инициативи относно конструирането и програмирането на робот Lego Mindstrom. Учебната година приключи с фестивал, където над 130 ученици от цялата страна представиха създадените от тях роботи и успяха да усетят духа на международното състезание под формата на FIRST LEGO League. През новата учебна година участието си в програмата продължават 15 отбора.

„Роботика за България“ е създадена по идея и инициатива на SAP Labs България и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...