Начало / Общество / Комисия оглежда сградите – паметници на културата в центъра на Плевен

Комисия оглежда сградите – паметници на културата в центъра на Плевен

До 18 март комисия ще направи оглед на сградите в централната част на Плевен, които са паметници на културата. Това стана ясно по време на редовната оперативка на местната администрация в Общината. До края на седмицата проверката трябва да приключи, като огледите ще бъдат по протежението на Старата главна до площад „Възраждане“. Комисията ще извърши оглед и на всички будки, лавки и летни градини, за да се види кой къде се е разположил и на каква площ, поясни кметът на Плевен Георг Спартански.

До тези проверки се стигна, след като бяха установени незаконни строителни дейности на една от сградите – паметник на културата. Градоначалникът поясни, че на въпросните собственици е връчен констативен протокол и сега се изчаква да премината  сроковете, за да бъдат предприети следващи действия.  „Такова безочие и наглост не съм предполагал, че могат да съществуват“, коментира Спартански за създалата се ситуация. По негови думи от една страна фирмата, която извършва строителните дейности, няма нужният лиценз за това, тъй като сградата е паметник на културата. От друга собствениците нямат разрешение за преустройство на значимата сграда.

Комисията ще извърши проверки и на рекламните пана, които са разположени върху подобен тип сгради. Не е ясно дали за тях се плаща в момента, а „трябва да се спазват и някакви критерии за естетика“, подчерта кметът на Плевен. Той се закани отново, че ще накара собствениците на такива сгради да извършат ремонт на фасадите им, където се налага.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...