Акценти
Начало / Общество / Комисар Валери Петков: Лавината от напускащи системата на МВР започна още през пролетта

Комисар Валери Петков: Лавината от напускащи системата на МВР започна още през пролетта

Няма лавина от напускащи системата на МВР в Областната дирекция в Плевен в момента. Така комисар Валери Петков, началник „Координацинно-информационна дейност”, коментира ситуацията около протестите в областта. Като доскорошен председател на Комисията за социален диалог той сподели, че напускането на служителите в ОДМВР – Плевен е започнало масово през пролетта на тази година с разработването на новия Кодекс за социално осигуряване. В този Кодекс са заложени възможности всички, които придобият право за пенсия до края на 2015 година, да имат право да останат на работа до 3-годишен срок, без тяхната възраст да бъде вързана към досегашните 18 години за първа категория, 27 години общ осигурителен стаж и възраст от 52 години и 10 месеца.

„Всички, които имаха възможност за това, използваха своите права, като голяма част от тях подадоха документи за пенсия, с възможност за оставане на работа. Всеки си преценява в този момент конкретно колко ще му е пенсията, колко ще му е вторият стълб, който в 6-месечен срок може да се прехвърля допълнително, дали тази пенсия ще покрива нуждите му и т.н.. Лавината не е свързана със сегашните действия, а с промените от пролетта, когато всеки си преценяваше сам за себе си накъде отиват нещата”, бе коментарът на Петков за случващото се. Рапортите за напускане са един непрекъснат процес, допълни той.” Аз също имам придобитите права за пенсия, но всеки си взема решение съобразно своите възможности да работи на това място и новите възможности, които са навън. Има и много напуснали, които нямат предвидените години за пенсия. Просто си намира човекът по-добре платена работа, нови проекти и т.н. Може би се говори прекалено много за тези неща, а не сме наясно какво точно се случва”

По негово мнение като цяло проблемите в системата не са решавани с години, а исканията не само на синдикатите, а и на всички останали, не са били удовлетяорявани. Именно затова сега се е стигнало до тези протести. През последните две години са проведени  редица срещи с кметове и началниците на полицията в област Плевен, след което са направени ремонти на много от сградите по населените места. Това е спомогнало за намаляване на напрежението и успокояване на обстановката.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...