Начало / Култура / Кольо Попов посрещна рожден ден с изложба от негови потрети

Кольо Попов посрещна рожден ден с изложба от негови потрети

По нетрадиционен начин отбеляза 83-годишния си рожден ден председателят на Клуба на дейците на културата в Плевен – Кольо Попов. В една от залите на КДК той е подредил изложба от 15 негови портрети, рисувани от 10 известни български художници. Сред авторите са Светлин Русев, проф. Греди Асса , проф. Ивайло Мирчев, Юри Буков, Стилиан Атанасов.

Кольо Попов имал притеснение, че идеята му клони към изфукването. Но приятелят му Асен Антонов го убедил да я осъществи. „Че е изфукване, изфукване е, но кой пък може да се похвали с толкова много потрети, рисувани все от големи художници”, казал Антонов и решил дилемата на рожденика.

Сред портретите са и два, рисувани от чужди художници – чехкинята Карла Монкартова и зам.-главния редактор на руското списание „Крокодил” – Валери Лобанков.

Руснакът прави дружески шарж на Кольо Попов, като нахвърля с химикал едри щрихи върху случайно попаднал му лист. Сред авторите е и Любомир Левчев, който често рисувал плевенския си приятел в годините, когато все още не бил заменил четката с химикалката. Левчев обичал да го рисува докато приятелски си разговаряли за нещата от живота. Десетина потртети от него имам вкъщи, обясни Кольо Попов.

Всеки портрет, включен в експозицията, има любопитна история. Два от тях са създадени на пленер в Плевен, организиран от Светлин Русев за студентите му, за да подготвят дипломните си работи за завършване на академията. Кольо Попов отишъл да се види със Светлин Русев, а той го затворил при студентите и го сложил да им позира. От този сеанс за Попов останал един портрет от Ивайло Мирчев, който вече е професор и един от Васко Струмски.  „Тъкмо всички приключваха и в стаята влетя Греди Асса и се примоли и той да рисува. Дадоха му лист и той за десетина минути нахвърля нещо на листа”, спомня си Кольо Попов. Този ескиз разбира се не е големият Асса, но за Кольо Попов е повече от ценен и мил.

За портретите си от Юри Буков рожденикът също разказва с много любов, подчертавайки, че Буков е голям български портретист. С мой потртрет през 1981 г. Юри Буков участва в международна младежка изложба и спечели голямата награда, разказа Кольо Попов. Сега тази картина е в Софийската градска галерия. А в сегашната изложба са включени два от Юри Буков, единият от които най-вероятно ще участва в тазгодишния Есенен салон в Париж.

Няколко са и потртретите от Светлин Русев, като единият от тях ще бъде използван за корица на книгата „Живот на кредит”, която Кольо Попов смята да издаде наесен /на снимката долу/. Това е и любимият му от всички негови портрети.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...