Начало / Политика / Кой плати лечението на френските парашутисти, питат червени депутати

Кой плати лечението на френските парашутисти, питат червени депутати

Народните представители от Парламентарната група на „Коалиция за България” – Румен Петков и Кирил Добрев, са внесли питане до министъра на здравеопазването относно лечението на чужди граждани след инцидента в село Коиловци.

Двамата депутати искат отговор на въпроса кой е платил разходите за лечението на тримата френски парашутисти, които, по тяхна информация, са лекувани в продължение на 4-5 дни в Плевенската болница.

Четири са възможните варианти за отговор, каза пред журналисти в Плевен Румен Петков. Единият – никой да не е платил лечението им, което би било престъпно отношение на МЗ към Плевенската болница, квалифицира Петков. Вторият – да е платено от българските данъкоплатци. Третият – да е платила френската държава. Четвъртият – самите пострадали да са заплатили лечението си.

Ако те сами са си платили, е добре, но ако лечението им е платено от френското посолство – това вече е съвсем друго, подчерта Петков.

Депутатът от „Коалиция за България” заяви, че той и колегите му от парламентарната група няма да оставят въпросът с френските парашутисти „да потъне” и ще продължават да настояват министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов да се яви на изслушване в Парламентарната комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.  Фактът, че правителството бяга от отговори по този въпрос, е унижение за българските граждани и парламентарна България, категоричен е Румен Петков.

Инцидентът с френските парашутисти стана на 16 октомври тази година в землището на село Коиловци. При инцидента двама от парашутистите бяха ранени, а трети – бит от двама братя от Коиловци, стопани на нивата, и техен приятел. По-късно вътрешният министър обясни, че чужденците са французи, любители на екстремните спортове, които скочили с парашут над Румъния. В тъмното се объркали и се приземили до Коиловци.

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...