Акценти
Начало / Любопитно / Когато Коледа е в петък – зимата ще е много зла, лятото ще вали, а есента ще е суха

Когато Коледа е в петък – зимата ще е много зла, лятото ще вали, а есента ще е суха

Има много и различни поверия, свързани с Коледа, но едно от тях е свързано с метеорологичната прогноза. Според някои Коледният ден показва какво ще бъде времето през годината. Топла Коледа се смята, че вещае нездрава година, според народните вярвания. Ако пък има скреж по дърветата, ще има изобилие. Ако небето е звездно – грахът ще има добра реколта.
Народни поверия има и за това каква ще бъде следващата година, според това в кой ден от седмицата ще се падне празникът. Ако Коледа е в понеделник, зимата ще е тежка, а пролетта и лятото ще са дъждовни. Есента ще е суха, гроздето няма да е много добро, също и виното. Няма да е добра годината и за кошерите и меда. Най–сполучлива ще е за властници, войводи и управници. Ако празникът е във вторник, зимата ще е снеговита, а пролетта — дъждовна. Есента ще е суха, пшеницата и плодовете няма да са много добри. В този случай трябва да внимават пътуващите по море. Ще има мед и масло в изобилие. Когато Коледа е в сряда, зимата ще е тежка, а пролетта – суха. Ще има грозде и вино в изобилие. Враговете ще печелят успехи в мир.
Ако празничният ден е в четвъртък, зимата ще е мека, а пролетта и лятото – ветровити. Зеленчуците и медът ще намалеят. Плодовете и маслото ще са много. Силните ще загубят позиции.
в случай, че е в петък, както тази година, зимата ще е много зла, лятото ще вали, есента ще е суха, а гроздето ще бъде в изобилие. Князете ще ги хвалят, а войниците ще се радват.
Празничният ден в събота вещае през зимата да трупа много сняг, пролетта да е ветровита, а лятото — с дъжд. Плодовете няма да са много, но ще са хубави. Овцете ще се разболяват. Могат да се очакват природни стихии и бедствия — пожари, земетресения. Възрастните хора трябва да внимават за здравето си. Ако Коледа е в неделя, зимата ще е мека, лятото — сухо, а есента — ветровита. Войниците ще се радват, а управниците ще бъдат развенчани. Плодове, мед и добитък ще има в изобилие, но трябва да се пазят младите.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...