Акценти
Начало / Политика / Книги за Държавна сигурност и социалистическа България представи в Плевен Димитър Иванов

Книги за Държавна сигурност и социалистическа България представи в Плевен Димитър Иванов

DSCN4386

Книгите на Димитър Иванов „Кратка история на държавна сигурност 1907-2013” и „Кратка история на социалистическа България. Успехи и провали – 1944-1989” бяха представени в Плевен. Румен Петков, председател на областното ръководство на БСП – Плевен, определи като много сериозни труда двете творения на последния шеф на 6-ти отдел в VI-то управление на Държавна сигурност.

Развитието на службите за сигурност в света, Държавна сигурност в Царска България, ДС в социалистическа България, Кой кой е в ДС, ДС – поглед от бъдещето, За ДС, Живков, Симеон и тайните им са част от разделите в книгата за Държавна сигурност, които е застъпил авторът. Любопитни са и факти от рода на: Георги Марков е бивш сътрудник на ДС и на английските спецслужби, Живков падна след психологически преврат, Бойко Борисов не е бил агент, и КГБ, и ЦРУ са още тук, ДС ползваше дори и Ванга и др. Иванов твърди в книгата си, че „подслушването е ювелирно изкуство, а не занимание за аматьори”.

DSCN4395

По думите на автора непознаването механизмите на държавността е фундаментална грешка. Според него понятието Държавна сигурност трябва да бъде видяно и отвъд репресивността и политическата натовареност. По време на представянето авторът разказа любопитни случки от миналото си. Коментира и падането на Тодор Живков от власт, който по думите му вече бил уморен, но нямало кой да го смени.

Не по-малко интересна е и другата книга на автора – за социалистическа България, която е първият опит за създаване на социална държава у нас. Иванов не скри наличието на разложение – и политическо, и морално, както и всички останали негативи на това отминало време, но изтъкна, че като система, идея и практика България е функционирала като социалната държава. По думите му в момента прокламирането на права и свободи се е превърнало в камуфлаж на културни, икономически и други недъзи на държавата. „20 години ние не сме създали нищо в тази държава, не сме сложили камък върху камък”, обяви свързаният кръвно с нашия край Иванов. Той заяви, че е крайно време да се каже истината за Людмила Живкова и за онова, което е направила за българската култура.

Лишен от „нездравословна носталгия” по отминалото време, както я нарече Чавдар Велинов, авторът прави опит за обективен анализ на фактите, като посочва всички негативи, но изтъква и огромните позитиви на социалната държава.

Иванов призна, че двете книги са негов дълг – да сподели с останалите това, което е видял в повече от тях.

По един екземпляр от двете книги на Димитър Иванов ще дарят на читалищата в Област Плевен Областното ръководство на БСП и народни представители, информира по време на срещата Румен Петков.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...