Акценти
Начало / Образование / Кмет с мисия да спаси училищна сграда

Кмет с мисия да спаси училищна сграда

От 10 години входната врата на празната училищна сграда в плевенското село Аспарухово, община Левски зее отворена. Дотогава на първия й етаж се е помещавала Целодневна детска градина „Ралица“, а на втория Начално училище „Отец Паисий“. От споменатия период и двете не функционират. Сградата е общинска собственост и настоящият й проблем е, че се руши – от 2 години покрива тече.

„Живея до нея. Бил съм ученик тук. Мъчно ми е като всеки ден я гледам как се руши. Преди 2 години станах кмет и заварих този проблем. Оттогава постоянно мисля откъде да намеря пари, за да ремонтираме покрива. Ако не се направи нещо, не само покрива, но и цялата сграда ще рухне“, коментира кметът Велислав Христов. Той смята, че е грехота бившето училище да бъде оставено да се срине. „Хубава сграда е. Приземният етаж е с мазета, другите два над тях също са добри. Може да се използва за всичко. Като не се използва за училище, може да се продаде или отдаде под наем на фирми. Ако се ремонтира покрива, ще остане само вътре да се оправи“, каза първият човек на с.Аспарухово. По думите му обаче до момента никой не е изявил желание да я вземе.

„Дори и да остане неизползваема, не трябва да се допуска сградата да се срине. Вярвам, че може да дойдат по-добри дни и пак да отворим училището. В момента имаме достатъчно деца в селото за детската градина. На този етап обаче е невъзможно е да я отворим, защото вътре всичко е разрушено и разбито. Ако обаче направим покрива, ще спрем цялостното й разрушаване. Не съм се отказал и ще продължа да търся начин да я спасим. Но трябва и съдействие от институциите“, категоричен е кметът на с. Аспарухово – Велислав Христов.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...