Акценти
Начало / Икономика / Кметът Спартански на среща със собствениците на заведения: Вие имате права, а аз – и задължения

Кметът Спартански на среща със собствениците на заведения: Вие имате права, а аз – и задължения

Среща на собствениците на заведения с кмета на Община Плевен Георг Спартански се проведе днес пред сградата на администрацията. Поводът беше върнатото за ново обсъждане Решение № 672 от 31 август 2017 г. на Общински съвет – Плевен за приемане на Наредба за изменение на Наредба № 15 на Общински съвет – Плевен за реда и условията за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на община Плевен. Кметът Спартански наложи вето с мотиви, че решението, касаещо съществуването на т.нар. „зимни градини” към заведенията, е незаконосъобразно и нецелесъобразно.

„В България всеки има право да изразява гражданска позиция. За разлика от изразяващите гражданска позиция, аз имам и задължения да спазвам закона. Съгласно моя прочит на закона, настоящата редакция на Наредба № 15 е незаконосъобразна и затова съм упражнил правото и задължението си да наложа вето. Аргументите си ще посоча отново на сесията на Общински съвет – Плевен на 25 септември. В Закона за устройство на територията /ЗУТ/ няма понятие „летни градини” и „зимни градини”. В архитектурата има понятие какво представлява зимната – помещение, в което зимно време се съхраняват и отглеждат храсти, цветя и други растения. Т.е. „помещение” автоматично вкарва казуса в Закона за здравето, съгласно който пушенето е забранено в помещения. Освен това, не приемам, че на централния градски площад, който е ремонтиран с 5 млн. лв. на европейския данъкоплатец, върху публична общинска собственост, ще се разполагат целогодишно /под формата на несъществуващите в Закона летни и зимни градини/ заведения, в които ще се създават условия за трайно прикрепване към земята на тези търговски обекти. Има дефиниция какво значи „преместваемо съоръжение”. Това, което се прави чрез метални трегери и забиване на шишове в плочките на новия площад, не е преместваем обект по смисъла на ЗУТ. Законът може да бъде изпълняван само по един начин и мое задължение е да го правя”, беше категоричен кметът Спартански.

Той отхвърли и обвинението, че с променената Наредба № 15 унищожава средния и дребния бизнес на собствениците на кафенета в Плевен. „Ако исках да унищожавам бизнеса, щях да разреша да бъдат наредени още хиляда автомата за кафе, а не да се боря със собствениците им денонощно. Защото за 30 стотинки се продават някакви течни субстанции с неизвестен произход, без гаранция за хигиена, без да плащат нито местни такси, нито държавни данъци. И именно защото мисля за дребния и среден бизнес, искам да го накарам да работи при равни условия, законосъобразно, и не субективните критерии на собственика да налагат на всички ни вижданията за това как трябва да изглежда едно заведение, ползващо публичните площи. Не считам, че винилните стени на кафенетата по начина, по който са сложени, приличат на град като Плевен. Освен, че са грозни, са и незаконосъобразни”, каза още г-н Спартански.

Той уточни, че са възможни три варианта на развитие по въпроса на предстоящата на 25 септември сесия. Общинският съвет може да внесе частични промени в последното си решение, в правото си е да прегласува решението си отново в същия вид, както и да се съобрази с аргументите на кмета Спартански. Ако съветниците препотвърдят решението си от предходната сесия от месец август, въпросът ще отиде в Административен съд – Плевен. Докато съдът се произнесе окончателно, Наредба № 15 ще действа в сегашния си вид, т.е. „зимни градини” няма да са разрешени. „Законът е такъв, какъвто е, и не ние го пишем, а народните представители. Ние просто го прилагаме. В този смисъл призивите към мен, че като юрист трябва да „измисля” нещо, не са намерили подходящ адресат. Не мисля да векувам на кметската длъжност, но докато съм там, ще изпълнявам задълженията си съгласно закона”, заяви г-н Спартански.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...