Акценти
Начало / Общество / Градоначалникът се закани да спре разкопаването на Плевен от кабелните оператори

Градоначалникът се закани да спре разкопаването на Плевен от кабелните оператори

Сигнал за сметище над бившето ШЗО е получен в Община Плевен през миналата седмица. Лично кметът на Плевен Георг Спартански е инспектирал нерагламентирания пункт за отпадъци, който се оказал на кабелните оператори, които копаят в града за прокарване на подземна мрежа.

„Всеки ден, ако не получа оплакване поне по фейсбук, месинджър, по телефона и къде ли още не, не ми е пълен денят. Още преди няколко месеца поканих представители на всички кабелни оператори и ги помолих най-учтиво така да се върши разкопаването, че да няма повече оплаквания. Въпреки настойчивата ми молба, тези оператори продължиха да си работят както те си знаят, конкурирайки се помежду си, да си правят номера, а така и на гражданите на Плевен, като разбиват инфраструктурата по един недопустим начин. Чашата на търпението ми преля в средата на миналата седмица, след като бях сезиран със снимков материал и писмени сигнали от граждани, че в местността над ШЗО-то се изсипват пръстта и строителните отпадъци от разкъртения бетон, асфалтова настилка и т.н. Миналия четвъртък в 9:10 часа отидох на мястото и имаше парчета тръби, кабел и охранителна лента с надпис оптичен кабел. Взех част от тези материали в Общината и поканих на среща операторите и им заявих категорично, че каквото било, било до тук и повече безобразия няма да търпя. Дал съм срок до четвъртък – 14 юли, в 9:10 часа сутринта“, каза кметът на Плевен Георг Спартански.

Градоначалникът заяви, че ако до този срок всичко не е разчистено за сметка на операторите, ще издаде заповед за спиране на последващо копане в града. „Ако мястото не е във вида, в който е било преди изхвърлянето на тези отпадъци, спираме всякакви строителни дейности и влизаме в съда по линия на обжалване на моята административна заповед и гарантирам на операторите, без значение кои са и какви са, че там ще пребиваваме с тях поне година и половина – две, докато съдът се произнесе дали моята заповед е законосъобразна или не. Административен съд – Плевен, след това Върховен административен съд… Поемам риска, в случай на незаконосъобразна моя заповед, да заплатим разноските на адвокатите, но поне ще осигурим на града година и половина – две спокойствие“, заяви още Спартански.

Кметът напомни, че миналата година са похарчени над 280 000 лева за почистване на нерагламентирани сметища и няма да допусне да се харчат общински пари, заради подобни прояви, както тези на кабелните оператори.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...