Акценти
Начало / Икономика / Кметът прекрати обществената поръчка за сметосъбирането и почистването в Плевен

Кметът прекрати обществената поръчка за сметосъбирането и почистването в Плевен

Кметът на Плевен Георг Спартански е подписал заповед за прекратяване на обществената поръчка за сметосъбирането и почистването през следващите пет години. Припомняме, че две  фирми бяха кандидатствали за дейностите по сметосъбиране в община Плевен. Това са „Титан“ и  „A.S.A. – България“, досегашен изпълнител на услугата. Поръчката е на ориентировъчна стойност 15 млн. лева.

„За моя голяма изненада, след като комисията си свърши работата, се оказа, че няколко листа от документацията на фирма „A.S.A.”, не са подадени в тези около 200 страници документация. Няма да коментирам как се е случило това, но ще кажа, че в тази комисия, която аз назначих, бяха 7 специалисти. Шест от Община Плевен и един от Агенцията по обществени поръчки, който си позволи да напише особено мнение, че тези 6 страници той ги бил видял, но след това, когато разглеждал документацията, те липсвали. С други думи, той обвини шестте члена на общинска администрация, без да го казва директно, че някой от тях е извършил престъпление по служба, елиминирайки част от документацията на фирма „A.S.A.”. Категорично застанах зад нашите специалисти от общинска администрация, защото е факт, че от 192 страници документация на фирма „A.S.A.”, те са номерирано от самата фирма с номера от 1 до 192 и на всяка от тези страници е подписът на този външен експерт от Агенцията по обществени поръчки. Тази дама саморъчно се е подписала на всяка една от страниците”, обясни кметът на Плевен.

Той сподели, че е разговарял с членове на комисията, които за изразили своето възмущение от този спекулативен начин да се поправи нечие недоглеждане и пропуск, умишлен или неумишлен. „Със задна дата да се търси алиби и да се създават поводи чрез експерт, който участва в работата на комисията, заобиколно вменявайки вина на останалите шестима членове на комисията, за мен това е некоректно и неморално. На базата на това особено мнение ще подам сигнал в Районна прокуратура – Плевен във връзка с тези твърдения за изчезнала документация, защото като юрист, който 25 години се занимава с наказателно право, твърдя, че по същество това особено мнение е обвинение за престъпление по служба към членовете на нашата комисия”, категоричен бе градоначалникът. „Няма да позволя върху членове на общинската администрация, участвали в комисия, без доказателства да се хвърлят такива лековати обвинения. Освен това участниците от другата фирма ми подадоха писмен сигнал, с който обвиниха председателя на комисията инж. Павлина Тодорова, че имали анонимни сигнали как тя била публично афиширала, че е поела ангажимент към фирма „A.S.A.””, каза още Георг Спартански. Той посочи, че другата фирма е поискала на база тези анонимни сигнали, без доказателства, тя да бъде отстранена от комисията за процедурата по избор на фирма. „Отказах да отстраня Павлина Тодорова без каквито и да е доказателства. Тези подходи и практики по никакъв начин не допринасят за това аз да се убедя, че някои от тези участници в процедурите са добронамерени и коректни”, заяви кметът.

Той поясни, че съгласно закона има право, когато един участник участва в процедурата или на базата на отстраняване на част от участниците и достигане на един до отваряне на оферта, по целесъобразност процедурата да бъде прекратена. Така процедурата ще бъде проиграна отново, което ще даде възможност както на участвалите фирми, така и на други, да се включат , обясни Спартански.

„Най-важното е да не поставят под екологична угроза град като Плевен. Защото една некачествен а услуга или липсваща услуга поставя пред твърде силно изпитание интересите на Плевен като община и на плевенските граждани”, категоричен бе кметът.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...