Акценти
Начало / Общество / Кметът отчете готовността на община Плевен за зимно поддържане

Кметът отчете готовността на община Плевен за зимно поддържане

Коя фирма ще почиства през зимата определена част от Плевен, с каква техника разполага и с какво количество сол е станало ясно след проведена среща на кмета на община Плевен проф. д-р Димитър Стойков с фирмите Инжстрой, Чистота и АСА. Разпределението и готовността за чистене бяха оповестени пред журналисти днес.

Фирма “Инжстрой” ще почиства общинската пътна мрежа, централната част на Плевен, както и жк “Сторгозия”. За целта разполагат с 12 снегопочистващи машини и дреги 16 за улиците на града, със 150 куб. м пясък и 40 тона сол.

От “Чистота” ще се грижат сняг да няма в 9-ти квартал и в жк “Дружба”, където ще се движат 15 специализирани машини. Фирмата разполага към момента с 20 куб. м пясък и 90 тона сол.

Промишлената зона на Плевен ще се почиства от А.С.А.  със 6 снегопочистващи машини, а за да няма обледеняване на настилките са предвидени 370 куб. м пясък и 192 тона сол.

Сключените и с трите фирми договори изтичат на 15 април 2013 год.

На 19 октомври е проведена и среща с кметските наместници и кметовете на населени места в общината, за да се уточни готовността за зимата. Обобщените данни сочат, че има 20 трактора, на които може да се сложат дъски за разриване на снега, но за известна част от машините е нужен спешен ремонт. Той ще се извърши в най-кратки срокове, а средствата за това са осигурени от община Плевен, уточни проф. Стойков.

Във връзка с транспортирането на болните от хемодиализа и движението на училищни автобуси е решено да се уточнят най-често ползваните маршрути. Те ще бъдат разчиствани още от ранните сутрешни часове, за да са проходими и обезопасени.

Със заповед на градоначалника вече е създаден и Кризисен щаб за координиране на спасителни, неотложни и аварийни ситуации. Подготвя се и заповед, която ще бъде оповестена днес, за осигуряване на 24-часово дежурство на техника и хора в очакване на снеговалежите.

Като най-критични са определени пътят Славяново – Коиловци, Ралево – Ласкар, пътят за Тученица и този за Пелишат. Имаме горчив опит от миналата зима, в готовност сме да привлечем и тежка техника, за да направим трасетата проходими, беше категоричен кметът проф. Стойков. И за да не се стига до откъсване на хората от проблемните населени места, са изтовени и алтернативни маршрути.

Вече е приключила и предзимната проверка на всички язовири и водоеми в региона. Инспектирани са изправността на изпускателните кранове, сигурността на дигите. Определени са и най-вероятните места с екстремни водосбори при силен и продължителен снеговалеж – язовирите Николаево 4 и 5 и Бохот 4. Плевенският кмет припомни, че на предстоящата на 7 ноември сесия предстои разглеждането на отдаване на концесия на 19 водоема. В договорите като задължително изискване към концесионерите ще бъде записано те да поемат отговорност към изправността и безопасността на съоръженията.

Все още не е ясно колко пари ще струва зимното почистване в община Плевен. Равносметката показва, че миналата зима е “стопила” над половин милион лева за преодоляване на екстремните ситуации. На базата на този опит, местната администрация е подала искане до държавните органи бюджетът за тази зима да бъде увеличен с 20%. Тук е включена и увеличената цена на горивата. Проф. Стойков каза още, че в местния бюджет за следващата година ще бъде предвиден и финансов ресурс, който при нужда да бъде включен в овладяването на кризисни ситуации. А дали държавата ще отпусне исканите от община Плевен повече средства предстои да се реши.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...