Акценти
Начало / Икономика / Кметът на Червен бряг дава на прокуратурата документите за работата на фирма „Обществено хранене”

Кметът на Червен бряг дава на прокуратурата документите за работата на фирма „Обществено хранене”

Всички документи от работата на Общинска фирма „Обществено хранене” за последните две години ще бъдат предадени на Прокуратурата. Това заяви днес кметът на Червен бряг инж. Данаил Вълов на пресконференция пред плевенски журналисти. Поводът бе обвиненията, които се появиха в различни медии, касаещи приватизацията на това общинско дружество, както и санирането на многофамилни къщи по ОП „Региони в растеж”.

Вълов каза, че също намира притеснителни неща в работата на фирма „Обществено хранене” през последните две години и затова ще предаде документите за проверка от компетентните органи.

Но по отношение на подготвената приватизация на дружеството, той беше категоричен, че няма нищо смущаващо. Той обясни, че това общинско дружество след 10 ноември винаги е работило на загуба, като няма тенденция за промяна. Това е и мотивът на Общинския съвет в Червен бряг да вземе решение през месец ноември миналата година да го продаде. Междувременно досега  са правени три неуспешни опита за приватизация на дружеството, припомни инж. Вълов.

Съгласно изискванията на закона местната администрация е сключила договор за изготвяне на правен анализ, приватизационна оценка и меморандум за начина на приватизация. Правният анализ бе приет на сесия на ОбС преди два месеца, а на заседанието миналия петък внесохме за приемане приватизационната оценка и меморандума, обясни инж. Данаил Вълов.

Той коментира, че спешната приватизация на дружеството се налага, тъй като в момента то има над 150 000 лв. дългове, като около 100 000 лв. са към НАП. „Това означава, че всеки момент Агенцията по приходите може да влезе и да започне разпродажба на активите. Другият вариант е Общината да плати задълженията на „Обществено хранене”, обясни инж. Вълов.

По думите на кмета, не е работа на Общината да се занимава с хотелиерска, ресторантьорска и търговска дейност, и щом фирмата не може да формира печалба, най-доброто решение  е тя да бъде приватизирана при спазване на закона.

Приетата приватизационна оценка на фирма „Обществено хранене” е 350 000 лв., като евентуалният  купувач се задължава да плати и всички задължения на дружеството. В активите на дружеството са хотел „Таганрог”, ресторант, закусвалня – всичко това се намира в центъра на Червен бряг.

По отношение на коментарите за санирането, инж. Вълов подчерта, че те се вадят от контекста и се създава впечатление, че в община Червен бряг се санират само три многофамилни къщи. Той обясни, че вече се извършва саниране на жилищен блок с 45 апартамента в ж.к. „Победа”. Средствата в размер на около 730 000 лв., са осигурени по Националната програма за енергийна ефективност.

Всички  други санирания, които предстоят, включително и на прословутите три многофамилни къщи, се извършват по ОП „Региони в растеж, каза Вълов. Според изискванията на програмата, с половината от отпуснатите средства ще бъдат санирани обществени сгради, а с другата половина – жилищни. Трите обществени сгради, които ще бъдат санирани са сградата на Пожарната, Читалищния комплекс в Червен бряг и сградата, в която са настанени общинските социални служби. Стойността е 4 млн лв. Съгласно програмата за още 4 млн. лв. ще бъдат санирани още над 120 апартамента в 7 жилищни блока, като част от сумата е и за саниране на трите многофамилни къщи, на които съсобственици са общински служители в Червен бряг. В момента текат процедурите за избор на изпълнител и след приключването им, санирането ще започне.

Общата сума за саниране в община Червен бряг е около 9 млн. лв., която трябва да бъде усвоена до края на тази година, подчерта ижн. Вълов.

На въпрос как са избрани точно тези три многофамилни къщи, зам.-кметът Светослав Георгиев отговори, че въпреки разгласата, не е имало други желаещи. Той обясни това със страха на хората, че това щяло да доведе до увеличение на данъците им. Рискувахме предвидените средства да не бъдат усвоени, затова се добавиха тези три къщи, заяви зам.-кметът. Съсобственици в тях са секретарят на Община Червен бряг, директор на дирекция в Общината и председателят на Общинския съвет в Червен бряг. Те са единствените кандидати и няма нищо незаконно при избора им, заявиха участниците в пресконференцията.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...