Акценти
Начало / Общество / Кметът категоричен: Край на мизерията и битпазара до ОАПСА

Кметът категоричен: Край на мизерията и битпазара до ОАПСА

Рано тази сутрин кметът Георг Спартански, началникът на общинския отдел „Екология” – Павлина Тодорова, шефът на звено „Общински инспекторат”, представител на РИОСВ – Плевен и полицаи  извършиха проверка в района на частния пазар и имотите в непосредствена близост до него, превърнали се  в истинско сметище.

Бяха констатирани множество нелегални търговци, някои разположили купища вехтории върху щайги, струпани направо на земята. Други въртяха търговия от бараки, сковани с подръчни материали или закърпени с каквото дошло. Цялата поляна, която се намира между спирката на пазар „Тибор” и кооперативния пазар, е зарината с боклуци.

„Търговците са без всякакви разрешения и в тази неприятна атмосфера продават всякакви вехтории, позовавайки се  на това, че са на частен терен. Това, че си на частен терен, не те прави извънземен и над закона”, заяви категорично Спартански и беше безкомпромисен всички да съберат стоката си и да освободят пространството. Преди това от общинския инспекторат им съставиха актове за незаконната търговска дейност.  Някои се опитаха да го атакуват и да го заплашват с предстоящи избори, но Спартански ясно даде да се разбере, че подобно поведение не го впечатлява и ще изпълни поетият от него ангажимент „да има ред и чистота в града”.

Кметът разпореди почистващите фирми да изчистят терена от мизерията и смрадта, преди да е тръгнала холера от тази част на града. Като затова ще бъдат похарчени пари на плевенския данъкоплатец. От фирма „Паркстрой“ ще окастрят дърветата в градинката.

Собествениците на частните терени ще бъдат уведомени, че трябва да се срещнат с кмета, за да се сложи край на практиката да ги предоставят на нелегални търговци.

Собствениците на частния пазар, чрез управителя му, са призовани да се явят в Общината, за да се вземе решение как да изглежда той. На мястото на издънените покриви, ръждивите железа, навесите и шопроните трябва да се появи модерен градски пазар, заяви Спартански.

Всички павилиони и будки в района бяха проверени дали имат разрешителни. На всички, които не представиха такива, бяха съставени актове.

„Наредбите на Община Плевен ще бъдат приложени с цялата им сериозност, защото е крайно време да сложим край на тези безобразия и свинщина в центъра на града. Нарушителите са нелегални търговци, разположени на малки частни теренчета. Това че нямат разрешителни за търговска дейност, че са струпали в калта и мизерията всякакви битпазарски стоки по никакъв начин няма да бъде толерирано. Поел съм ангажимента да има ред и чистота в града, за да не изпадаме в подобни ситуации. Така както разчистихме търговците на килими и нелегални стоки, така ще разчистим и тези бардаци. Ще почистим кочината, сътворена там и се надявам с постоянни проверки и мерки тази язва, тази  клоака в центъра на града да изчезне”, категоричен е кметът Спартански.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...