Акценти
Начало / Общество / Клетва положиха новоназначени войници в 12-та Авиационна база

Клетва положиха новоназначени войници в 12-та Авиационна база

В 12-та Авиационна база – Долна Митрополия се проведе тържествен ритуал за полагане на военна клетва. Петима новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат честно на българския народ, да спазват Конституцията, законите на страната и уставите на въоръжените сили и храбро да защитават целостта и независимостта на Република България. На клетвения ритуал присъстваха официални гости, близки и роднини на войниците.

Ритуалът започна с приемане на строя от Командира на авиобазата – полковник Петър Банков. В приветствието си той изтъкна важността и силата на военната клетва. „Днешният ден ще остане незабравим във вашата памет. От днес вие ставате пълноценни защитници и истински войни на Родината. Никога не забравяйте, че да бъдеш верен на клетвата означава да я носиш в сърцето си, да се ръководиш от нея винаги и навсякъде. Поздравявам ви с полагането на военна клетва и ви пожелавам здраве, воля и вярност към бойните традиции, благополучие и лично щастие!”

Командващ на клетвения ритуал бе капитан Милен Матев. Той подаде команда на знаменосеца ст. лейтенант Александър Христов, съпровождан от асистентите старшина Анелия Летова-Савчева и старшина Красимира Радева да заемат местата си пред строя. Капитан Матев прочете клетвените слова, които новоназначените войници повториха. С твърдост и решителност отекнаха думите „Заклех се!”. След това всеки от тях целуна бойното знаме и положи подписа си в клетвения списък.

Военната клетва е най-важният тържествен ритуал в армията и по своята същност представлява тържествено обещание, което се дава от всеки встъпващ в нейните редове. Едновременно с това тя е и важен законов и морален акт, характерен за военната служба и подлежащ на безпрекословно изпълнение от страна на личния състав на армията. Отчитайки огромното значение на военната клетва, още през 1879 г. при приемането на Търновската конституция, нашите първи законотворци отделят в нея място като изключително важен фактор.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...