Начало / Здравеопазване / В „Сърце и Мозък“ – Плевен стартираха първите робот-асистирани гинекологични операции с da Vinci Х

В „Сърце и Мозък“ – Плевен стартираха първите робот-асистирани гинекологични операции с da Vinci Х

Гинеколозите от болница „Сърце и Мозък“ в Плевен стартираха първите робот-асистирани операции със системата da Vinci Х с четири ръце. Интервенцията бе извършена под ръководството на д-р Александър Любенов – конзолен хирург и началник на отделението по обща и онкологична гинекология, хирурзи до пациента д-р Цветомир Иванов и д-р Гергана Попова, старша операционна акушерка Ралица Христова и екипът ѝ.

„Роботизираната хирургия е минимално инвазивна, с най-ниските нива на травматичност и постоперативни болки. Възстановяването е бързо и пациентките могат да се върнат към обичайното си ежедневие във възможно най-кратки срокове“, коментираха специалистите.

Д-р Александър Любенов, д.м., е един от водещите специалисти в областта на акушерството и гинекологията в България, с дългогодишен опит в отворената, минимално инвазивната (хистероскопия и лапароскопия) и роботизираната гинекологична хирургия. С професионална квалификация и правоспособност по „Диагностична и оперативна хистероскопия и лапароскопия в гинекологията“, колпоскопия, ехография в акушеството и гинекологията. Той е сертифициран хирург на конзола на роботизираната система da Vinci Xi в IRCAD – Страсбург.

Da Vinci хирургията дава възможност за работа с подобрена точност, с по-фини и по-гъвкави инструменти, отколкото тези на класическата лапароскопска хирургия. Пълното въртене на 360 градуса, което човешката китка не притежава, подобрената визия с триизмерно увеличено изображение, предварителното планиране на операцията, достъпът до труднодостъпни или микроскопични точки, при които преди не беше възможна намеса от страна на хирурзите са допълнителните й предимства. Това е от особено значение за раковата хирургия, където е и силата на da Vinci. Интервенциите са максимално щадящи за околните тъкани, повишават нивото на успеваемост и намаляват риска от усложнения. Роботизираната система има включени и множество функции за безопасност, предназначени да сведат до минимум възможностите за човешка грешка, в сравнение с традиционните подходи. Това предотвратява настъпването на усложнения и дава по-голяма сигурност за пациента. Въпреки предимствата на високата технология, ходът на операцията и конкретните действия са изцяло решение на опитните хирурзи.

„Работата с роботизираната система е истинско предизвикателство. Умелото управление на робота е резултат от специално обучение на хирурга, който постепенно развива способността да работи едновременно с повече инструменти, отколкото би могъл при другите хирургични техники. Освен това системата дава възможност и за изпълнение на хирургични процедури от разстояние, което всъщност е трамплин за развитието на хирургичната техника, т.нар. телемедицина или телехирургия.“, сподели д-р Любенов.

„Робот с 4 „ръце“ или иновативна система da Vinci е „златен стандарт“ за минимално инвазивна хирургия. Радвам се, че този стандарт вече е реална част от визитката и на ,Сърце и Мозък‘, Плевен“, заяви Мартин Митев, административен директор на високотехнологичната болница.

В „Сърце и Мозък” –  Плевен, предстоят първите робот – асистирани операции с Da Vinci и в Клиниката по хирургия.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...