Акценти
Начало / Общество / Клаус Йоханис: Благодаря на Плевен за съхраняването на паметниците на румънската бойна слава

Клаус Йоханис: Благодаря на Плевен за съхраняването на паметниците на румънската бойна слава

Благодаря на град Плевен и на дирекция „Военноисторически музеи” за съхраняването на паметниците на румънската бойна слава Това написа днес румънският президент Клаус Йоханис в Почетната книга на Община Плевен при кратката си визита в нашия град.

„За мен като Президент на Румъния е голяма чест да съм гост на град Плевен. Плевен е символ на героизма на румънските воини и българските доброволци, които през лятото и есента на 1877 година се сражаваха храбро в битките при Гривица, Опанец, Пордим и други населени места в съдбовен момент за Освобождението на България от османско господство. Много румънски воини и офицери са дали живота си в тези боеве. Тяхното име и героизъм остават безсмъртни в историческите страници на традиционно приятелските отношения между румънския и българския народи”, написа още Клаус Йоханис.

Румънският президент получи почетния плакет на Община Плевен, който му беше връчен от кмета Георг Спартански.

По-рано днес румънският президент положи венец пред паметната плоча на загиналите за Освобождението на България румънски воини на фасадата на Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец” и пред паметниците на генерал Кристодор Черкез и капитан Николае Мърчиняну Валтер в двора на къща музей „Цар Освободител Александър II”.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...