Акценти
Начало / Общество / Президентът на Румъния положи венец пред Мавзолея в Плевен (посещението в снимки)

Президентът на Румъния положи венец пред Мавзолея в Плевен (посещението в снимки)

Президентът на Румъния Н. Пр. Клаус Йоханис днес посети в Плевен в рамките на двудневната си визита в нашата страна.

Президентът и придружаващата го делегация бяха  посрещнати от кмета Георг Спартански, областния управител Ралица Добрева и председателя на Общинския съвет Мартин Митев на централния площад „Възраждане” с военен ритуал.

След като прозвучаха химните на Румъния и България Н. Пр. Клаус Йоханис поднесе венец пред паметната плоча на загиналите за Освобождението на България румънски воини на фасадата на Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец”.

IMG_2869президент румъниявенци мавзолей

В памет на румънските герои беше отслужена панихида в Мавзолея. Президентът на Румъния положи цветя в криптата на Мавзолея в знак на признателност към загиналите герои. След което се подписа в Почетната книга на Община Плевен в Актовата зала на местната администрация.

IMG_2903президен румъния мавзолей

Н. Пр. Клаус Йоханис поднесе венци и пред паметниците на генерал Кристодор Черкез и капитан Николае Мърчиняну Валтер в двора на къща музей „Цар Освободител Александър II”.

IMG_2932президен румъния паметник венци

Програмата на посещението на румънския президент продължава с поднасяне на венци пред Монумента на загиналите румънски воини в Мемориалния парк в  Гривица. В Мавзолея на румънските воини ще бъде отслужена панихида и ще бъде поднесен венец в криптата му от Президента на Румъния. Официалната румънска делегация ще разгледа и Музейния кът в Мемориалния парк, след което ще отпътува за град Пордим. В двора на къща музей „Негово кралско Величество Карол I” ще бъдат поднесени цветя пред бюст паметниците на румънските герои майор Георге Шонцу и редник Йон Григоре Алукъй.

IMG_2838румънски президент посрещане

IMG_2841румънски президен-плевен

IMG_2847президент румъния посрещане

IMG_2889президент румъния

IMG_2887спартански мавзолей

IMG_2906мавзолей служба президент румъния

IMG_2916президент румъния

IMG_2920президент румъния

IMG_2938президент румъния

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...