Акценти
Начало / Култура / Картините са спасителното пристанище за художника Никола Николов

Картините са спасителното пристанище за художника Никола Николов

Всяка нарисувана картина е спасително пристанище за мен. Единствено работата ме спасява от сивотата на ежедневието и ме държи на повърхността. Това сподели художникът Никола Николов при откриването на поредната му самостоятелна изложба в Плевен. В изложбена зала „Христо Бояджиев”  той е подредил над 40 платна, с които прави зрителя съпричастен на поредния етап от пътя си на творец, каза при откриването Светла Тончева, уредник в галерията. „С най-новите си творби Никола Николов  ни потапя в едно различно ежедневие, в което има хармония, красота и обичлив хумор. Това е една приказна среща с душата на художника, едно припомняне на изконното, на изначалието – но без носталгия”, каза Тончева.

Да открие официално изложбата беше поканен приятелят и колегата Красимир Рангелов. „Една творба, ако е изведена добре, тя не се нуждае нито от одобрението, нито от неодобрението на някого. Тя има свой път – кратък или вечен. За радост или за жалост,  ние работим в сфера, в която оценката винаги е субективна. Пожелавам повече субекти да са обективни”, беше лаконичен, но много точен Рангелов, пожелавайки успех на изложбата.

В нея Никола Николов е подредил само картини, които са вдъхновени от българския фолклор и традиции. Тази тема ми е присърце, обичам тези хора, които с труда си създават блага от земята, сподели художникът. Той създава картините си без модели, търси леката закачка, хумора, но дори нещо на шега да направи, винаги го изпълва с обич.

Затова в картините ми няма носталгия по отминалото време, а само светло чувство и обич, казва Николов. Това е простата формула, по която той пресъздава традиционната българска сватба, различните традиции и обичаи, които българинът и до днес почита.

След тази самостоятелна изложба, Никола Николов ще покаже свои творби в софийска галерия. Там обаче ще подреди само акварели. Акварелът е на душата ми и затова искам да го споделя с хората, разкрива художникът.  Отново ще покаже само нови работи, тъй като старите са или продадени, или в галерии.

Негови творби има в много частни колекции, както в галерии във Финландия, Нигерия, Русия, Италия, САЩ, Германия,  Полша, Югославия. А в България почти всяка градска галерия има по няколко негови картини.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...