Акценти
Начало / На фокус / Карате клуб  „Спартак 14” започва работа по проект за превенция на агресията и зависимостите чрез спорт

Карате клуб  „Спартак 14” започва работа по проект за превенция на агресията и зависимостите чрез спорт

Карате клуб „Спартак 14” – Плевен започва работа по проект „Карате срещу агресията и зависимостите”. „Основната ни цел е по нестандартен и интересен начин  да създадем условия на участниците да усетят положителното въздействие на спорта не само върху физическото, но и върху психическото, и интелектуалното им развитие. Чрез спорт искаме да подобрим социалната адаптация на младите хора и изградим у тях социално отговорно поведение, като превенция на агресивни прояви и зависимости”, подчерта сенсей Милена Кирниколова, главен треньор на клуба  при представянето на проекта пред медиите днес.

Проектът ще обхване 100 младежи на възраст от 15 до 25 години от четири плевенски училища и Медицинския университет. Поне 10 от тях ще са в неравностойно положение. Те ще са част от общо 20 преки участници в дейностите на проекта, които ще бъдат избрани чрез анкетно проучване.

Основните дейности, предвидени по проекта, са провеждане на срещи в училищата с участието на ученици и родители, по време на които освен доклади от модератори ще се правят и демонстрации на карате от състезатели на СКК „Спартак 14”. Активните участници в проекта ще бъдат включени в редовни тренировъчни занимания по карате. След провеждане на обучението, участниците ще имат възможност да демонстрират наученото на спортен турнир по карате, който ще бъде организиран през месец септември в курортното селище Свети Влас.  В любителския турнир с мотото „Карате срещу агресия и зависимости” ще бъдат поканени да се включат  състезатели по карате от клубове от страната, каза Милена Кирниколова. Тя акцентира върху това, че карате е спорт, който учи как да се овладява агресията и да се възпитава характерът, затова е нужно младите хора системно да бъдат убеждавани от необходимостта да се занимават със спорт.

Кирниколова подчерта, че за реализирането на проекта ще работят заедно с институциите, които имат отношение към проблемите със зависимостите сред младите хора.   Тя изказа благодарност  на Министерството на младежта и спорта, което финансира проекта чрез Националната програма за изпълнение на младежки дейности.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...