Акценти
Начало / Общество / Канят на обществено обсъждане на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Плевен

Канят на обществено обсъждане на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Плевен

Покана за обществено обсъждане на изготвения Интегриран план за градско възстановяване и развитие на Плевен за следващия програмен период 2014 – 2020 год. организира Община Плевен. Срещата е на 14 юни от 16.00 часа в зала „Гена Димитрова” на ул. „Димитър Константинов” № 2.

В рамките на инициативата ще бъде представен Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на града и по-конкретно неговата стратегическа рамка, приоритетните проекти и проектни идеи, бюджет и план-график за изпълнението му, както и индикатори за наблюдение и оценка.

Допълнителна информация може да се намери на интернет страницата на проекта: http://ipgvrpleven.eu.

Ще припомним, че общата цел на проекта е изработване на Интегриран план, отразяващ нуждата от преодоляване на икономически, природни и социални проблеми в идентифицирани зони за въздействие. Чрез изработването на плана се цели осигуряване на съгласуваност на въздействието върху отделните елементи на градската среда чрез координация на мястото, вида и времето на извършване на различни дейности, свързани с възстановяването и развитието на градската среда. Чрез координацията ще бъде постигната по-висока ефективност, осигуряване на добавена стойност и нарастване на ефекта от изпълнение на отделните програми и съответните им проекти за развитието на градската инфраструктура в цялото й многообразие. Зоните за въздействие са три типа, единият от тях е с преобладаващ социален характер. Той включва района на жк „Дружба”, жк „Мара Денчева” юг и жк „Кайлъка”. Освен за публичните пространства, за свързващата инфраструктура и обслужващата транспортна инфраструктура, голяма част от средствата ще бъдат насочени към подобрения от гледна точка осигуряване на удобства на местните жители.

Втората зона е с потенциал за икономическо развитие – тя включва формиралата се по протежението на цялата северна периферия на града Индустриална зона, чиято пространствена структура е сформирана през 60-те и 70-те години на миналия век. Така сформираната зона е с остаряла и амортизирана инфраструктура и макар да е проектирана и изграждана като относително интегрирана територия, сега е с различна степен на пазарен и икономически потенциал. Заради това тя е разделена на няколко подзони, обясни по-рано доц. д-р Стелиян Димитров, ръководител на екипа изпълнители на Интегрирания план. Площта на зоната е 6.9 кв. км и при развитието на такъв тип зони в повечето случаи не се разчита на средства от оперативните програми.

Последната от зоните е тази на публични функции с висока обществена значимост – тя включва градското ядро и административния център на града, както и територии с публични функции, включително Института по лозарство и винарство, Медицински университет и Университетската болница, например. Площта на зоната е 2.05 кв. км и в нея са включени повечето от сградите с публични функции.

Бюджетът на проекта за Интегриран план за градско възстановяване и развитие е 994 284 лева, от тях финансовият принос на Община Плевен е 49 714,20 лева.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...