Акценти
Начало / Общество / И парк „Персина” се включва в оценителен тур на еко обучение по Дунав

И парк „Персина” се включва в оценителен тур на еко обучение по Дунав

Дирекциите на Природните паркове „Русенски Лом” и „Персина” ще се включат в оценителен тур на екологично обучение по река Дунав, съобщават от пресцентъра на Изпълнителна агенция по горите. Те са партньори по проект „Утвърждаване на мрежата от Защитени територии „Дунавски паркове” като платформа за опазване на дунавското природно наследство. Проектът е по Оперативна програма за транснационално сътрудничество „Югоизточна Европа 2007-2013”, партньори са 14 природни парка от 8 държави.

Приетата през 2011 год. стратегия за Дунавския регион разработи устойчиво управление на района за хората и природата. Дунавските паркове са мрежа от защитени територии по поречието на р. Дунав между Шварцвалд на запад и Черно море на изток. В тази рамка оценителният тур на Дунавските паркове започна в края на месец май, а една от дейностите, свързана с обучение за опазване на природата по река Дунав, ще доведе след дълго пътуване партньорите в България. Целите на пътуването са придобиване на нов опит и идеи, създаване на сътрудничество, обстоен преглед на това, което съществува до момента, за да се направят изводи, които да помогнат за подобряването на екологичното образование за Дунавските защитени територии.

Река Дунав преминава през териториите на 10 страни и е с дължина 2 840 км. Изключително важно е нейното значение за хората, които обединява и разделя. Реката е коридор на богато биологично и ландшафтно разнообразие и културно-историческо наследство. Пътуването през всичките 10 държави по поречието на р. Дунав е достъпно за повече от 30 сайта, които дават възможност на хората да открият, изпитат и научат за природата в заливните равнини. На всеки сайт се предвижда компактна програма от посещения на място, интервюта и понякога дълги преходи.

Цялото пътуване може да бъде проследено на блог  http://www.danubeparks.org/blogs/danube_education, който ежедневно се обновява. Вчера и днес екипите са в Унгария и напредват бавно напред.

В Природен парк „Персина” тази пролет една от целите беше възстановяването на жълтата водна лилия в блатата на остров Персин. Затова 20 екземпляра от редкия вид смениха жителството си и от странджанската река Велека намериха новия си „стар” дом в Мъртвото и Песчинското блато в природен парк „Персина”. Това, което сега всички очакват със затаен дъх, е броят на жълтите водни лилии да се увеличи по естествен път.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...