Акценти
Начало / Здравеопазване / Кампания под мотото „Не изхвърляй живота си на боклука” започва днес в Плевен

Кампания под мотото „Не изхвърляй живота си на боклука” започва днес в Плевен

„Не изхвърляй живота си на боклука” е мотото на кампанията, която се организира от неправителствената организация „Лига на умерените”. Целта на организацията е умерената консумация на алкохол и постоянният контрол върху все по-зачестяващата злоупотреба от хора във всички възрасти, както и съпоставяне на Европейските стандарти по този въпрос с българската реалност. Днес в 15 часа в Плевен  и в още пет български града – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, ще бъде дадено началото на кампанията с разпространение на информационни материали. Ще бъдат залепени и стикери върху кофите за смет с надпис „Не изхвърляйте живота си на боклука”.

В Плевен, с подкрепата на община Плевен, разпространението на материалите ще се проведе в периода 12 – 20.02.2013 г. в районите на площад Възраждане, Драматичен театър „Иван Радоев“ и Централ МОЛ Плевен.

Днес във Варна ще бъде открита авторска фотографска изложба „Баланс”, посветена на алкохолната зависимост. Същата изложба ще бъде представена последователно и в останалите градове, включени в кампанията.

Неправителствена организация „Лига на умерените” е създадена през месец септември 2012 г. Повод за създаването на организацията са тревожните тенденции за прекомерна употреба на алкохол в БългарияOрганизацията се стреми към налагане на стандартите за допустимо количество за прием на алкохол заложени от Световната здравна организация и Европейската Комисия. Един от мотивите за създаването на  „Лига на умерените” е липсата на критерии за това какво е умерена консумация, което е проблем на цялото общество. Това доказват и резултатите от проведено проучване на тема „Тенденциите за прекомерна употреба на алкохол сред представители на социално значими професии”. Проучването е проведено през месец септември 2012 г. в цялата страна. Проучването е направено сред хора, работещи в сфери като: държавна администрация, образование, финанси, правна система, медии и транспорт.

На официалния сайт на организацията www.umreni.bg всеки може да намери достъпна информация свързана с алкохолната зависимост, да се консултира анонимно със специалисти и да си направи тест за това дали консумира алкохол в умерени граници.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...