Акценти
Начало / Култура / Как се раждат стихчета научиха малчугани

Как се раждат стихчета научиха малчугани

Как се римува правилно, как се ражда идеята за детски стихчета, как се избират герои, защо за малчугани – много бяха въпросите към Витка Витанова, която представи днес книжката си с детски стихотворения и носи заглавието „Имам си калинка”. Срещата с възпитаници от втори и трети клас на НУИ „Панайот Пипков” стана в Детския отдел на библиотеката при читалище „Съгласие”.

Малчуганите не за първи път идват в библиотеката, но освен представянето на книжката, поводите за поредното им гостуване са няколко – рождения ден на Ханс Кристиян Андерсен, Международния ден на книгата и Седмицата на детската книга и изкуствата за деца. Оказа се, че малчуганите вече не само са прочели „Имам си калинка”, но и са научили по своя воля наизуст някои от стихчетата.

„Герои са всякакви животинки, птички и буболечки, които виждам при престоя си в Балкана. А ходя там, защото е прекрасно, природата ми дава много идеи и сили да пиша”, сподели Витка Витанова. Тя показа на децата и снимки на изрисувани от нея като калинки и гъбки камъни, което предизвика искреното детско любопитство. На малките не им трябваше много време да се престрашат и въпросите заваляха както към Витка Витанова, така и към илюстратора Красимир Коцев.

И понеже децата са възпитаници в Националното училище по изкуства, те отправиха и специални поздрави към авторите на книжката – изпълнения на цигулка и флейта. Накрая малчуганите получиха по една книжка с автографи, която да прибавят към личната си колекция и шарен бонбон.

Прочетете също:

Урок на тема „Фабрика за нов живот” проведоха в ДГ „Еделвайс” в Плевен

За единадесета   поредна година в ДГ „Еделвайс” – Плевен, проведоха открит урок по предприемачество. Той ...