Акценти
Начало / Любопитно / Как да похапнеп по празниците без да напълняваме

Как да похапнеп по празниците без да напълняваме

Според някои проучвания качваме само половин килограм по време на Коледните и Новогодишните празници. Но радостта от тази добра новина е кратка, защото според същите проучвания, не успяваме да свалим тези 500 г и те се натрупват към теглото ни всяка следваща година.

Как тогава да се насладим истински на празниците и богатите трапези с вкусотии.

Ето няколко изпитани съвета, които ще ви помогнат да запазите фигурата си, без да страните от претрупаните празнични трапези.

Хапнете това, което обичате и оставете това, което харесвате

Вместо да препълвате чинията си с неща, които не ви носят особено удовлетворение, опитайте да хапнете само от храните, които истински обичате.  По празниците, масите са отрупани – не е нужно да опитате от всичко – избирайте само любимите си храни. От останалите можете да хапнете по всяко време на годината.

Не яжте нещо, само защото е „традиционна гозба“

Слушайте тялото си. Имаме склонността да ядем някои храни, като тиквеник например, само защото „Това се яде на Коледа“. Ядейки без да мислим какво слагаме в устата си и защо, ни кара да пренебрегваме сигналите на тялото си, че е гладно или преситено. Наистина ли обичате тиквеник? Дали нямаше да изберете вашия любим десерт вместо тиквеника, ако имахте избор? Това, че определена храна се появявава рядко в менюто ни, не означава, че задължително трябва да я ядем. За да ви е още по-лесно да прескочите някои от традиционните гозби, без усещането че се лишавате от нещо, планирайте си уикенди на Коледните ястия през предстоящата година. Обещайте си, че ще си направите тиквеник през януари, а сарми през февруари например – винаги можете да ги консумирате в Свободния си ден, ако сте на режим.

От леки към тежки ястия

Започвайте празничните си обеди или вечери със салата или супа, след това преминавайте към белтъчните ястия и когато стигнете до десерта, би трябвало да се наситите още от първите три хапки.

Не си „пестете“ калории

Ефектът на умишленото гладуване, преди планирана богата вечеря, може да е обратен на очакванията ви. В следствие на понижената от глада кръвна захар, нивата на хормона кортизол се увеличават, което води до желание за мазни, солени и сладки храни. Вместо да се „пазите“ за обилната вечеря, опитайте да хапвате редовно (през интервали от 3-4 часа) през целия ден.

Спазвайте правилото за трите хапки

Към всички сладки неща по време на празниците, можете да прилагате правилото за трите хапки: първата хапка е най-вкусна, а последната е „като за финал“ – всяка хапка между тях е една и съща.  В три хапки се събира цялото удоволствие от хапването на десерт, така че съсредоточете вниманието си върху тях и е много по-малко вероятно да прекалите със сладкото.

Прилагайте „трика на вилицата“

Една от най-големите клопки на храненето по време на празниците е, че не сме способни да преценим кога сме хапнали достатъчно и сме спрели да се наслаждаваме на храната, а ядем механично. За да можете да си отговаряте на този въпрос, използвайте „трика на вилицата“. Той е съвсем лесен, но много ефективен. Необходимо е единствено след всяка хапка да оставяте вилицата си върху чинията и да я пускате. Сдъвчете храната си бавно, преглътнете и след това отново вземете вилицата. Силата на този трик се крие в пускането на вилицата. Това ни напомня да забавим темпото на храненето си, да се насладим на храната и да общуваме с останалите на масата. Като се храним по-бавно, успяваме много по-добре да „чуем“ сигналите на тялото си.

Използвайки тези съвети, ще успеете да се насладите на празничните трапези, без да качите излишни килограми. Не забравяйте, че акцентът на Коледните празници са хората около нас, а не храната.

Не мислете за кантара по празниците. Започнете промяната веднага след тях!

Източник: Топ Форма

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...