Акценти
Начало / Здравеопазване / Как да доживеем до 100 разискват на форум специалисти

Как да доживеем до 100 разискват на форум специалисти

Дълголетието е основна тема на започващото днес четвърто издание на форума „Дни на планинската вода и лечебния туризъм”. Организатори са Научноизследователският център по медицинска биофизика и Община Тетевен, а тази година заявка са подали участници от 7 държави – България, Германия, Израел, Индия, Русия, Франция и Швейцария, допълват от пресцентъра на местната администрация.

Оказва се, че България е на трето място в Европа по брой на дълголетници на милион след Испания и Франция. А основните фактори, за да доживеем 100 свещички на тортата за рожден ден, са наследственост, качествена вода, правилно хранене, медицинска профилактика и двигателна активност.

Проф. Игнат Игнатов е създател и директор на Научноизследователски център по медицинска биофизика. Научните направления, в които работи, са структура на водата, зараждане на живота и живата материя, планинска вода и дълголетие, биологични ефекти в тежка вода и др. Миналата година той участва в САЩ в най-големия форум по темата вода в света – Конференция по физика, химия и биология на водата, където запозна американските учени с уникалните свойства на планинската вода в Тетевен и възможностите за лечебен туризъм. Един от фактите, предизвикал изумление у чужденците, е че в България човек може да си налива вода от извори.

Със съдействието на Община Тетевен, проф. Игнатов е провел научни тестове с петимата най-възрастни жители на общината – Василка Иванова (101 год.), Велика Христова (101 год.), Злата Маринова (100 год.), Мария Пърлева (98 год.), Куна Дочева (98 год.). За връзката между здравословния начин на живот и дълголетието предстои провеждането на научни тестове с още 25 от най-възрастни жители на Ловешка област.

На снимката: Проф. Игнатов и 101-годишната баба Василка

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...