Акценти
Начало / Общество / Какъв ще е бюджетът за средното образование обсъждаха в Плевен

Какъв ще е бюджетът за средното образование обсъждаха в Плевен

Семинарно обучение „Съставяне и приемане на бюджета за средното образование за 2013 година” събра днес в Плевен директори и учители от Северна България. Организатор и домакин на събитието е общинският координационен съвет на Синдиката на българските учители (СУБ) в Плевен, присъстваха представители на Регионалния инспекторат по образованието, както и на национално представените синдикални организации. Мариана Мотева, експерт от Министерството на финансите и Дима Коцева, началник отдел в дирекция „Финанси” на Министерството на образованието, младежта и науката бяха лектори на обучението.

Роза Костова, юрист на синдиката и отговорник за област Плевен, обясни, че в подписания на 14 февруари анекс към променения на 28 юни миналата година колективен трудов договор е записана минимална работна заплата за директори в размер на 660 лв., за помощник директори – 610 лв., за главни учители – 570 лв., за старши учители – 535 лв., а за младши учители – 500 лв.

Според председателя на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители Плевен Красимир Кръстев най-важното е, че в колективния трудов договор е фиксирано, че увеличението на бюджет 2013 трябва да бъде даден единствено за увеличение на работните заплати. „Това е много съществено и е записано на отделен ред в колективния трудов договор. Второто важно нещо в анекса е, че работните заплати трябва да бъдат увеличени с не по-малко от 8%, за което е възложено на Регионалния инспекторат по образование съвместно със социални партньори на синдиката да направят проверка как точно това може да бъде извършено във времето”, допълни Кръстев. Той каза и че има увеличение на единния разходен стандарт със средно 6.45% като сумата на увеличението на заплатите ще е различна – според броя ученици в съответното училище. И даде пример: ако става въпрос за училище с 200 ученика, средно увеличението е с около 80 лв., което означава, че 16 000 лв. трябва да бъдат разпределени за заплати на учители през годината. Ако става въпрос за училище с повече ученици и сумата е по-голяма.

Парите ще дойдат от увеличението със 130 милиона лв. на бюджета за средно образование за 2013 год.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...