Акценти
Начало / Култура / Какво предлагат плевенските сцени и галерии през тази седмица

Какво предлагат плевенските сцени и галерии през тази седмица

Афишът за тази седмица -3 – 9 юни, ще предложи на плевенчани разнообразни събития.

На 4 юни, от 18 часа, в Къщата на художниците ще бъде открита първата самостоятелна изложба на Маринела Новакова. В живописните си платна, художничката, която живее в чужбина, дава израз на любовта си към природата.

Също на 4 юни, от 18 часа, в Творителницата изложба ще открие Васимир Марков. С него продължава традицията на азбучните изложби при Джими. Също по традиция – откриването ще е нетрадиционно.

На 5 юни, от 18 часа, в читалище „Съгласие” ще бъде представен концертът „Музиката на Европа”. Събитието е част от инициативите на Областна администрация – Плевен от Комуникационната стратегия на Р България за ЕС. Програма включва изпълнения на песни на френски, италиански и български език от малките таланти на школа „Арлекино” с ръководител Виолета Боянова при читалище „Съгласие 1869”. С класически и етно танци грациите от балетната школа с ръководител Маня Николова ще представят красотата и универсалния език на общуване на танцовото изкуство. Публиката ще може да се наслади и на богатството на българския фолклор чрез изпълненията на фолклорния ансамбъл „Мизия” с ръководител Михаил Денев. Входът е свободен.

На 6 юни, от 18 часа,  в галерия „Бешков” ще бъде открита регионалната изложба от Националния конкурс за живопис, графика и скулптура – 2019 г. на Алианц България. При откриването ще бъдат връчени наградите на регионалните победители в съответните категории. Освен среща с творбите на художниците за посетителите ще е приятно изживяване срещата с рок музиканта, певеца, китариста, композитора, текстописеца и продуцента Роберт Абрашев.

На 6 юни, от 19 часа, в ДКТ „Иван Радоев” ще бъде представен спектакълът „„Натюрморт със затлъстял племенник” от Йон Сапдару. Представлението съвместна инициатива на Областна администрация Плевен и Драматичния театър и е част от Комуникационната стратегия на Р България за ЕС. Входът за гражданите е с безплатни покани, които желаещите ще могат да вземат от билетната каса на театъра в Плевен.

На 6 юни, от 21 часа,в Летния театър ще започне новият сезон на „Сцена под звездите” със сценичната кантата „Кармина Бурана” на Карл Орф. На сцената ще излязат Плевенска филхармония, три хора – Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, Хор на Русенската опера  с диригент Стелияна Димитрова – Хернани, хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска,  и балетна формация при читалище „Съгласие“ с ръководител Маня Николова. Солисти ще са Мария Цветкова – Маджарова – сопран, Александър Крунев – баритон и Георги Султанов – тенор. Диригент на продукцията ще е Найден Тодоров, режисьор – Надя Христозова.  В програмата са включени още „Болеро“ на Равел, „Завладяване на Рая“ на Вангелис, „Заратустра“ от Щраус, „Пещерата на горския цар“ и „Пер Гинт“ от Григ.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...